Domowe burgery

Generalnie bardzo rzadko jadam fast foody. Jestem zwolenniczką zdrowego, lekkiego jedzenia. Czasami  jednak nachodzi mnie ochota na tzw. fastfoodowe jedzenie i wtedy robię domową wersję burgera czy frytek.
Tym razem też przyszła ochota na burgera, domowego, z dobrego, wołowego  mięsa, z domową bułeczką.
Jednym z dodatków był też domowy sos BBQ. Prosty do zrobienia ale trzeba mieć składniki w domu.Burger był pyszny, bułeczka chrupiąca, miękka, dodatki w postaci domowych ogórków, pomidory, plasterki czerwonej cebuli i doskonały sos BBQ- zrobiony w domu.



Składniki na 4 porcje: 

500 g mięsa wołowego ( karkówka, antrykot, szponder) ,

Olej do smażenia,

4 -5 bułek  hamburgerowych ( link),

Czerwona cebula,

4  ogórki kiszone,

2 pomidory,

4 plastry sera mozarella,

parę liści sałaty,

Sos BBQ:

1/3 szklanki sosu 
worcestershire,

3 łyżki sosu sojowego,

1 łyżka octu ryżowego,

1/2 łyżeczki musztardy Dijon,

2 ząbki czosnku,

2 łyżki cukru,

2 łyżki ketchupu,

4 łyżki przecieru pomidorowego,

 Płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Przygotowujemy sos BBQ.
Wszystkie składniki ( sosy, wyciśnięte ząbki czosnku, cukier, ketchup, przecier, ocet) oprócz mąki ziemniaczanej zagotowujemy. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną w 4 łyżkach wody. Zagotowujemy. Schładzamy.

Wołowinę ( ja miałam karkówkę) myjemy, suszymy i mielimy na grubszych oczkach. Mięso chwilę wyrabiamy.
Z mielonego mięsa formujemy  okrągłe średnio cienkie kotlety, szersze od obwodu bułki, obsypujemy  solą i pieprzem  i smażymy na rozgrzanej patelni, na  tłuszczu, po 3 minuty z każdej strony.

Piekarnik nagrzewamy na 200 stopni.

Bułki kroimy na dwie części, układamy w naczyniu żaroodpornym, nakładamy na bułki ser mozarella. Zapiekamy w piekarniku około 5- 7 minut aż ser się roztopi. 

Po wyjęciu z piekarnika zaczynamy “zabawę” w układanie warstw do hamburgera – mięso, pomidor, ogórki, cebula, sałata  sos.

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 6

  1. 25 lutego
    Odpowiedz

    Ale smacznie wyglądają! Lubię robić burgery w domu. Chociaż wiadomo, co do nich dodaję 🙂

  2. Brenia
    25 lutego
    Odpowiedz

    Dokładnie tak, wiadomo co jemy 🙂

  3. IT
    2 marca
    Odpowiedz

    Ale to wspaniale wygląda, a pewnie i znakomicie smakuję ;D

  4. Brenia
    2 marca
    Odpowiedz

    🙂 Smakuje znakomicie !!

  5. Thomas
    10 marca
    Odpowiedz

    Super przepis! Ja też robię domowe burgery, zwłaszcza w lato wtedy kotlety robimy na grillu mmm… pychota! 🙂

  6. Brenia
    11 marca
    Odpowiedz

    🙂 To prawda, domowe burgery są najlepsze !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.