Domowy Fast food nie jest taki zły, szczególnie jeśli zrobimy go z domowej bułki i pieczonego, domowego mięsa w postaci wędliny. Jak dostałam ładny kawałek udźca jagnięcego to od razu pomyślałam, że wykorzystam go jako wędlinę.
Wcześniej zaprawiłam mięso ziołami, czosnkiem, sosem sojowym i kuminem. Potem podsmażyłam na patelni a następnie zapiekłam. Mięso jagnięce jest rewelacyjne. Odpowiednio przyprawione i upieczone jest bardzo dobrą domową wędliną.
Do tego zrobiłam pikantny bób i inne dodatki i był pyszny burger w wersji domowej .
Składniki
Około 700g udźca jagnięcego bez kości ,
2 ząbki czosnku,
Świeże gałązki rozmarynu, tymianku, oregano,
Łyżeczka kuminu,
Łyżeczka sosu sojowego,
Sól, pieprz,
Oliwa
Pikantny bób
Około 300 g bobu,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki soku z cytryny,
Papryczka chilli,
Oliwa,
Sól, pieprz
Wykonanie
Mięso myjemy i suszymy – doprawiamy solą, pieprzem i smarujemy oliwą. Smarujemy wyciśniętym czosnkiem, obkładamy świeżymi ziołami, polewamy sosem sojowym i posypujemy kuminem. Tak przygotowane mięso dajemy w chłodne miejsce i przechowujemy około 2-3 godzin.
Przygotowujemy bób. Gotujemy bób do miękkości a następnie studzimy i obieramy ze skórki.
Przekładamy do miski.
Papryczkę chilli myjemy, czyścimy z ziaren i kroimy w małą kostkę i dodajemy do bobu. Dodajemy również oliwę, wyciśnięty czosnek, sok z cytryny i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Wracamy do mięsa. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy mięso z jednej i drugiej strony a następnie przekładamy mięso do rondla/naczynia żaroodpornego, przelewamy też tłuszcz z patelni i pieczemy pod przykryciem 40 minut. Następnie nastawiamy piekarnik na funkcję grill, zdejmujemy przykrywkę i pieczemy jeszcze na grillu około 20 minut. Gotowe mięso wyjmujemy z piekarnika, ponownie przykrywamy na około 5 minut. Po tym czasie zdejmujemy przykrycie i studzimy mięso. Jak lekko odpocznie kroimy w plastry.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz