Burger z udźcem jagnięcym, pieczonym w ziołach i kuminie

Domowy Fast food nie jest taki zły, szczególnie jeśli zrobimy go z domowej bułki i pieczonego, domowego mięsa w postaci wędliny. Jak dostałam ładny kawałek udźca jagnięcego to  od razu  pomyślałam, że wykorzystam go jako wędlinę.

Wcześniej zaprawiłam mięso ziołami, czosnkiem, sosem sojowym i kuminem. Potem podsmażyłam na patelni a następnie zapiekłam. Mięso jagnięce jest rewelacyjne. Odpowiednio przyprawione i upieczone jest bardzo dobrą domową wędliną.

Do tego zrobiłam pikantny bób i inne dodatki i był pyszny burger w wersji domowej .

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

Około 700g udźca jagnięcego bez kości ,

2 ząbki czosnku,

Świeże gałązki rozmarynu, tymianku, oregano,

Łyżeczka kuminu,

Łyżeczka sosu sojowego,

Sól, pieprz,

Oliwa

Pikantny bób

Około 300 g bobu,

2 ząbki czosnku,

2 łyżki soku z cytryny,

Papryczka chilli,

Oliwa,

Sól, pieprz

Wykonanie

Mięso myjemy i suszymy – doprawiamy solą, pieprzem i smarujemy oliwą. Smarujemy wyciśniętym czosnkiem, obkładamy świeżymi ziołami, polewamy sosem sojowym i posypujemy kuminem. Tak przygotowane mięso dajemy w chłodne miejsce i przechowujemy około 2-3 godzin.

Przygotowujemy bób. Gotujemy bób do miękkości a następnie studzimy i obieramy ze skórki.

Przekładamy do miski.

Papryczkę chilli myjemy, czyścimy z ziaren i kroimy w małą kostkę i dodajemy do bobu. Dodajemy również oliwę, wyciśnięty czosnek, sok z cytryny  i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Wracamy do mięsa. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy mięso z jednej i drugiej strony a następnie przekładamy  mięso do rondla/naczynia żaroodpornego, przelewamy też tłuszcz z patelni  i pieczemy pod przykryciem 40 minut. Następnie nastawiamy piekarnik na funkcję grill, zdejmujemy przykrywkę i pieczemy jeszcze na grillu  około 20 minut. Gotowe mięso wyjmujemy z piekarnika, ponownie przykrywamy na około 5 minut. Po tym czasie zdejmujemy przykrycie i studzimy mięso. Jak lekko odpocznie kroimy w plastry.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.