Najlepsza na śniadanie, tradycyjna, klasyczna pasta jajeczna. Nie potrzeba za wiele czasu i produktów żeby ją przygotować a jest niezawodna do kanapek. Oczywiście, podstawą są dobre jajka, od szczęśliwych kur.
W zimie dodaję do niej bardzo drobno pokrojoną cebulkę ale w lecie obowiązkowo szczypior, grubszy z białymi końcówkami. Mniam…
Składniki:
4 jajka ugotowane na twardo,
2 łyżki majonezu,
Łyżeczka musztardy – u mnie Dijon,
Kilka kropli soku z cytryny,
Sól, pieprz,
Dużo szczypiorku / cebula średnia
Wykonanie:
Jajka kroimy w drobną lub średnią kostkę ( jak lubimy ), dajemy do miski. Dodajemy majonez, musztardę, sok z cytryny, pieprz i mieszamy. Sprawdzamy jak jest słona bo majonez jest dość słony więc ewentualnie doprawiamy solą do smaku.
Dodajemy pokrojony drobno szczypior. W zimie jak nie ma dobrego szczypioru, dodaje bardzo drobno pokrojoną cebulę.
Pastę dajemy do lodówki bo najlepsza jest jak poleży przynajmniej 2 godziny w zimnie.
Smacznego !
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz