Tartoletki z kremem mascarpone i owocami

Na letni deser doskonale sprawdzają się tartoletki z kruchego, maślanego ciasta z kremem z mascarpone i dużą ilością owoców.
Ciasto jest kruche, maślane w połączeniu z kremem z serka mascarpone i śmietanki, smakuje wyśmienicie.

Są przepyszne z różnymi owocami a u mnie z borówką amerykańską i jeżynami.

Składniki na 5 sztuk

Szklanka mąki pszennej,

150 g zimnego masła,

2 żółtka,

4 dag cukru pudru,

Łyżka zimnego mleka,

Borówka amerykańska,

Jeżyny

Krem mascarpone:100 ml śmietanki 30 %

250 g serka mascarpone,

2 łyżki cukru pudru

Wykonanie

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy masło, żółtka, cukier puder, meko i wyrabiamy ciasto. Gotowe przekładamy do lodówki na 40 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Wyjmujemy ciasto z lodówki, wałkujemy, dzielimy na koła o wielkości trochę większej jak formy na tartaletki ale nie za cienko. Każdą foremkę smarujemy masłem, wykładamy foremkę ciastem.

Pieczemy około 30  minut.

Upieczone studzimy.W misce ubijamy  ser mascarpone ze śmietanką i cukrem pudrem.

Wykładamy krem mascarpone na tartoletki, na koniec dajemy owoce.


Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.