Na letni deser doskonale sprawdzają się tartoletki z kruchego, maślanego ciasta z kremem z mascarpone i dużą ilością owoców.
Ciasto jest kruche, maślane w połączeniu z kremem z serka mascarpone i śmietanki, smakuje wyśmienicie.
Są przepyszne z różnymi owocami a u mnie z borówką amerykańską i jeżynami.
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2020/08/FF4D93CC-1611-4E9D-9D45-D21E945B9AC3-1024x684.jpeg)
Składniki na 5 sztuk
Szklanka mąki pszennej,
150 g zimnego masła,
2 żółtka,
4 dag cukru pudru,
Łyżka zimnego mleka,
Borówka amerykańska,
Jeżyny
Krem mascarpone:100 ml śmietanki 30 %
250 g serka mascarpone,
2 łyżki cukru pudru
Wykonanie
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy masło, żółtka, cukier puder, meko i wyrabiamy ciasto. Gotowe przekładamy do lodówki na 40 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Wyjmujemy ciasto z lodówki, wałkujemy, dzielimy na koła o wielkości trochę większej jak formy na tartaletki ale nie za cienko. Każdą foremkę smarujemy masłem, wykładamy foremkę ciastem.
Pieczemy około 30 minut.
Upieczone studzimy.W misce ubijamy ser mascarpone ze śmietanką i cukrem pudrem.
Wykładamy krem mascarpone na tartoletki, na koniec dajemy owoce.
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2020/08/CB5C5DC9-8BB1-4E68-ADA6-926197EF8E38-684x1024.jpeg)
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2020/08/D9EF7B47-3E5A-4576-8F26-1FEDCCEA3462-1024x684.jpeg)
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz