Na letni deser doskonale sprawdzają się tartoletki z kruchego, maślanego ciasta z kremem z mascarpone i dużą ilością owoców.
Ciasto jest kruche, maślane w połączeniu z kremem z serka mascarpone i śmietanki, smakuje wyśmienicie.
Są przepyszne z różnymi owocami a u mnie z borówką amerykańską i jeżynami.
Składniki na 5 sztuk
Szklanka mąki pszennej,
150 g zimnego masła,
2 żółtka,
4 dag cukru pudru,
Łyżka zimnego mleka,
Borówka amerykańska,
Jeżyny
Krem mascarpone:100 ml śmietanki 30 %
250 g serka mascarpone,
2 łyżki cukru pudru
Wykonanie
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy masło, żółtka, cukier puder, meko i wyrabiamy ciasto. Gotowe przekładamy do lodówki na 40 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Wyjmujemy ciasto z lodówki, wałkujemy, dzielimy na koła o wielkości trochę większej jak formy na tartaletki ale nie za cienko. Każdą foremkę smarujemy masłem, wykładamy foremkę ciastem.
Pieczemy około 30 minut.
Upieczone studzimy.W misce ubijamy ser mascarpone ze śmietanką i cukrem pudrem.
Wykładamy krem mascarpone na tartoletki, na koniec dajemy owoce.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz