Kaszotto z prawdziwkami

Kasza gryczana i grzyby to dla mnie idealne połączenie. Czy jest to sos grzybowy podany z kaszą, czy grzyby w kaszotto, wszystko smakuje idealnie. 

Skoro mamy jesień i wysyp grzybów, w tym tych szlachetnych, prawdziwków, to zachęcam do zrobienia takiego dania. 
Kaszę robię podobnie jak ryż czyli najpierw podsmażam ją z czosnkiem na maśle, następnie dodaję partiami bulion i gotuję. Grzyby wcześniej lekko poddusiłam z cebulką przez co nabrały pysznego smaku i dodałem je do kaszy. Gotowałam jeszcze parę minut, więc kasza nabrała doskonałego, grzybowego smaku. 

Składniki 

Około 1 ½ szklanki kaszy gryczanej jasnej, 

5-6 prawdziwków, dość dużych,

1 mała cebula, 

2 ząbki czosnku, 

Kawałek sera feta – około 100g, 

natka pietruszki,

Bulion warzywny, 

2 łyżki masła, 

Starty ser parmezan, 

oliwa 

Wykonanie 

Prawdziwki czyścimy i myjemy. Kroimy na małe kawałki. 

Na patelni roztapiamy masło, dodajemy pokrojoną drobno cebulę, prawdziwki  i dusimy 5 minut. 
Na drugiej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy czosnek pokrojony w drobne plasterki i dusimy na średnim ogniu około minutę. Po tym czasie dajemy kaszę , chwilkę smażymy a następnie dodajemy bulion ( około 1/3 szklanki) i dokładnie mieszamy. Jak płyn już wyparuje, dodajemy następną porcję bulionu i mieszamy. Kontynuujemy te czynności około 7 minut. 

Dodajemy  prawdziwki z cebulą i ponownie dodajemy bulion i gotujemy jeszcze 10 minut, mieszając od czasu do czasu i podlewając bulionem. 

Na koniec dodajemy 2 łyżki startego parmezanu i mieszamy – doprawiamy solą i pieprzem. 

Fetę  kroimy w kostkę. Podajemy kaszę z fetą, natką pietruszki i polewamy delikatnie oliwą i posypujemy startym parmezanem.

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. Październik 8
    Odpowiedz

    Kompletnie nie znam się na grzybach, to dla mnie wiedza wręcz tajemna.
    Ale podziwiam innych, co się znają. I którzy takie pyszności z grzybów przygotowują 🙂

  2. Brenia
    Październik 12
    Odpowiedz

    🙂 Dziękuję !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.