Risotto z prawdziwkami i szpinakiem



Sezonowe, proste  dania są najlepsze. Teraz kiedy mamy w lesie lub na straganach świeże grzyby, szczególnie te szlachetne prawdziwki, to aż prosi się o przygotowywanie pysznych dań z ich dodatkiem. 
Risotto jest znakomitym daniem na obiad lub ciepłą kolację. Jest kremowe, z prawdziwkami ma szczególny smak i zapach – grzybów. Uwielbiam kiedy w domu gotują się grzyby, jest taki pyszny, grzybowy zapach. Dodałam też świeży szpinak więc risotto ma delikatny, zielony kolor a parmezan dodał kremowego smaku. 

Korzystajmy z tych sezonowych produktów bo są zazwyczaj krótko i trzeba na nie czekać do następnego roku.



Składniki dla dwóch osób

Około 1 ½ szklanki ryżu do risotto,400 g świeżych prawdziwków,

1 mała cebula,

2 ząbki czosnku,

Bulion warzywny,

2 łyżki masła,

100 g świeżego szpinaku,

Starty ser parmezan,

oliwa

Wykonanie

Grzyby czyścimy,  płuczemy i odcedzamy. 
Kroimy grzyby na małe ćwiartki. Szpinak myjemy.

Na patelni roztapiamy masło i łyżkę oliwy, dodajemy pokrojoną drobno w kostkę cebulę i dusimy 2 minuty. Następnie dodajemy czosnek pokrojony w drobne plasterki, ryż , grzyby, chwilkę smażymy a następnie dodajemy bulion ( około 1/3 szklanki) i dokładnie mieszamy. 
Jak płyn już wyparuje, dodajemy następną porcję bulionu i mieszamy. Kontynuujemy te czynności około 20 minut aż ryż będzie aldente. 

Na koniec dodajemy szpinak, doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy 2 łyżki startego parmezanu i jeszcze około 2 minuty dusimy.

Podajemy ze  startym parmezanem.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.