Jeśli lubicie aromatyczne dania z kuchni marokańskiej, to takie danie będzie idealne.
Garam masala, cynamon, harissa to przyprawy o wyrazistym i specyficznym smaku.
Dodane do kalafiora i innych warzyw były strzałem w dziesiątkę.
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2019/10/5A79D296-7CED-4CEF-B923-EF437456DEA9-683x1024.jpeg)
Składniki:
1 kalafior
1 cebula,
4 ząbki czosnku,
2 puszki pomidorów lub kilogram świeżych,
Szklanka ugotowanej cieciorki,
1 łyżka pasty harissa,
1 łyżeczka garam masala,
odrobinę cynamonu – 1/3 łyżeczki,
Świeże listki kolendry,
Oliwa,
Sól, pieprz,
Wykonanie
Cebulę i czosnek kroimy w kostkę.
Kalafior myjemy i dzielimy na mniejsze koszyczki.
W garnku podgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, czosnek i około 4 minut dusimy, mieszając cały czas. Dodajemy kalafior, mieszamy i podsmażamy chwilę – 5 minut.
Dodajemy harissę, garam masalę, cynamon i ponownie dusimy około 10 minut.
Dodajemy pomidory, cieciorkę i i dusimy aż kalafior będzie al dente.
Podajemy ze świeżą kolendrą i ryżem.
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2019/10/C3DE0EE9-2059-469E-9477-2B829F6260C9-683x1024.jpeg)
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2019/10/D59997D3-E84D-4238-BDD7-2C8FB0F95204-683x1024.jpeg)
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz