Kalafior w marokańskich smakach

Jeśli lubicie aromatyczne dania z kuchni  marokańskiej, to takie danie będzie idealne. 

Garam masala, cynamon, harissa to przyprawy o wyrazistym i specyficznym smaku.

Dodane do kalafiora i innych warzyw były strzałem w dziesiątkę. 

Składniki:

1  kalafior

1  cebula,

4 ząbki czosnku,

2 puszki pomidorów lub kilogram świeżych,
Szklanka ugotowanej cieciorki,

1 łyżka pasty harissa,

1 łyżeczka garam masala,

odrobinę cynamonu – 1/3 łyżeczki,

Świeże listki kolendry,

Oliwa,

Sól, pieprz,

Wykonanie

Cebulę i czosnek kroimy w kostkę. 

Kalafior myjemy i dzielimy na mniejsze koszyczki.

W garnku podgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, czosnek i około 4 minut dusimy, mieszając cały czas. Dodajemy kalafior,  mieszamy  i podsmażamy chwilę – 5 minut. 

Dodajemy harissę, garam masalę, cynamon i ponownie dusimy około 10 minut.

Dodajemy pomidory, cieciorkę i  i dusimy aż kalafior będzie al dente. 


Podajemy  ze świeżą kolendrą i ryżem.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.