Kalafior z ziołami zapiekany z serem mozarella

Właśnie zaczęło się lato! Lato to czas ciepła, odpoczynku a nawet błogiego lenistwa.

Dla mnie jednak najważniejsze w lecie, to czas pysznych, świeżych, polskich warzyw i owoców.

W lecie powinniśmy jeść lekko, naturalnie i zdrowo. Magazynujmy witaminy i minerały w lecie bo jesienią i zimą nie będziemy mieć problemów z przeziębieniami i chorobami.

Teraz, w czerwcu, to czas kiedy zaczynają się nasze, polskie, świeże i dobre warzywa i owoce – truskawki, czereśnie, kalafior, cukinia, kapusta…. I wiele innych. Wybierajmy właśnie te nasze dobre warzywa i owoce i dodawajmy naszemu organizmowi witamin i minerałów.

Dzisiaj proste, szybkie do zrobienia, ciepłe danie z kalafiorem, ziołami i serem mozarella.

Kalafior, lekko podgotowany udusiłam chwilkę z czosnkiem, natką pietruszki i koperkiem. Potem zapiekłam to z serem mozarella i wyszło coś pysznego. Można taki kalafior dać jako dodatek do mięsa ale ja najbardziej lubię go z kwaśnym mlekiem… mniam.

 DSC_0099

Składniki:

Kalafior,

2 ząbki czosnku,

Łyżka posiekanej natki pietruszki,

Łyżka posiekanego koperku,

2 łyżki masła,

200 g sera mozarella,

Sól, pieprz,

Wykonanie

Kalafior myjemy, gotujemy krótko ( 3 minuty) i odcedzamy. Wystudzony dzielimy na mniejsze gałązki.

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy wyciśnięty czosnek i minutę podsmażamy. Dodajemy koszyczki kalafiora, zioła ( natkę i koperek), sól, pieprz i mieszamy. Odstawiamy z ognia.

Naczynie, w którym będziemy piec smarujemy masłem. Wykładamy kalafior z ziołami, posypujemy startym serem mozarella i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30 minut.

Podajemy zaraz po upieczeniu – ja lubię z kwaśnym mlekiem.

 DSC_0094 DSC_0085

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.