Myślę,
że taki zestaw jak szparagi, ser Halloumi, truskawki i balsamico to
jest przepyszne danie. Dodałam też do tego idealnego zestawu orzeszki
fistaszki, karmelizowane w miodzie i occie balsamicznym. Wierzcie mi, że
było to coś nadzwyczajnego. Moja koleżanka, która odwiedziła mnie i na
tę okazję zrobiłam kolację w tej wersji, orzekła, że było to jedno z
najlepszych dań jakie ostatnio jadła. Do tego lampka białego,
schłodzonego wina i miałyśmy ucztę.
Uwielbiam ten czas kiedy mamy świeże warzywa, owoce i można robić z nich proste i pyszne dania.
Składniki
Ser Halloumi,
Pęczek szparagów zielonych,
Truskawki,
Garść wyłuskanych orzechów ( fistaszki),
3 łyżki octu balsamico,
Łyżeczka miodu,
2 ząbki czosnku,
Sól, pieprz,
Oliwa,
Wykonanie
Truskawki czyścimy , myjemy i kroimy w ćwiartki.
Szparagi czyścimy, odkrawamy końcówki i myjemy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dajemy plasterki czosnku, szparagi i chwilę dusimy ( około 3 minuty). W międzyczasie, orzechy dajemy na patelnię, dodajemy miód, ocet balsamiczny i gotujemy chwilę, mieszając od czasu do czasu. Ocet wyparuje i zrobi się gęsty sos z orzechami.
Ser Halloumi grillujemy.
W płaskiej misce/talerzu układamy szparagi razem z czosnkiem, na to dajemy grillowany ser, truskawki, orzechy w balsamico i polewamy dodatkowo oliwą i sosem balsamico.
Całość można jeszcze doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Uważamy na sól bo ser jest dość słony.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz