Wegetariański pasztet z cukinii, cieciorki i czosnku niedźwiedziego


Pasztet, który powstał z różnych resztek w zamrażarce i lodówce. Lekki, aromatyczny i idealny na kanapkę ale też do jajka sadzonego na śniadanie, czy do sosu np. pieczarkowego na obiad.

Zamrażarkę przygotowuję już na nowe letnie smaki więc opróżniam z resztek, w tym właśnie cieciorka. W lodówce była też cukinia, lekko już miękka no i czosnek niedźwiedzi, który okazał się być idealnym dodatkiem do pasztetu.

Dodałam troszkę gałki muszkatołowej i chilli dla pikanterii i wyszedł znakomity, wegetariański pasztet.

Składniki na 1 małą formę keksową :

Szklanka ugotowanej cieciorki,

1 cukinia średniej wielkości,

2 jajka,

Pęczek czosnku niedźwiedziego,

1 mała cebula,

Sól, pieprz,

Szczypta gałki muszkatołowej,

Szczypta chilli,

Łyżka mąki ziemniaczanej,

Olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Cukinię myjemy, suszymy i ścieramy na tarku, na grubych oczkach

Na patelnię dajemy olej ( 3 łyżki),pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy startą cukinię, wymyty i pokrojony czosnek niedźwiedzi, dusimy około 5-7 minut wszystko, mieszając od czasu do czasu.

Do malaksera wkładamy ugotowany cieciorkę, cukinię , jajka i blend ujemy wszystko. Doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej, chilli. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy dokładnie.

Foremkę smarujemy olejem, posypujemy siemieniem lnianym a następnie wlewamy przygotowaną masę . Można dać na wierzch zielone szparagi.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 45 minut , w kąpieli wodnej ( pod blachę z pasztetem wkładamy pojemnik z wodą).

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.