Gołąbki z botwinki z farszem z ryżu ze świeżymi ziołami

Maj to czas kiedy mamy najlepszą, polską botwinkę. Jest znakomita do zup, sałatek, zapiekana a u mnie dzisiaj jako gołąbki a raczej gołąbeczki.
Potrzebne są do takich gołąbków duże liście botwinki bo łatwej się je nadziewa.

Takie gołąbki trochę przypominają greckie dolmades, które robi się z liści winogron. Proponuję zrobić polską wersję z botwinki.

Farsz jest prosty bo potrzebny jest ryż i świeże zioła. Ja w tym roku zrobiłam sobie na balkonie ogródek ziołowy i mam swoje, świeże zioła pod ręką . Do takich gołąbeczków proponuje podać ciepły sos koperkowy, który idealnie smakuje w tym zestawie.
Proste, wiosenne jedzenie – takie lubię najbardziej.

Składniki na gołąbki dla 2 -3  osób:

1 pęczek botwinki z dużymi liśćmi,

Koperek,

Szklanka ryżu,

Łyżka masła,

Garść świeżych warzyw – tymianek, oregano, bazylia, mięta, natka

ok. 1/2 litra wody,

2 ząbki czosnku,

Mała cebula,

sól, pieprz do smaku

Sos koperkowy:

5 dag masła,

Pęczek koperku,

1 małe opakowanie śmietany 18 %

sól, pieprz do smaku

Wykonanie gołąbków:

Z botwinki odrywamy same większe liście i myjemy.

Cebule obieramy, drobno siekamy, czosnek wyciskamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Po chwili dodajemy ryż, mieszamy i smażymy   około 3 minut. Następnie dolewamy wody i gotujemy, mieszając od czasu do czasu.

Zioła myjemy i siekamy drobno.

Ugotowany na  al dente ryż łączymy z ziołami, dodajemy sól, pieprz do smaku i mieszamy. Porcje tak przygotowanej masy zawijamy w  liście botwinki i układamy ściśle w rondlu, do którego wcześniej dajemy 1/2 szklanki wody i łyżkę masła. Na wierzch dajemy trochę koperku. Przykrywamy.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dusimy ok. 40 minut  pod przykryciem. Podajemy polane sosem koperkowym. .

Sos koperkowy.

Do płaskiego naczynia dajemy masło pokrojony drobno koperek, podsmażamy chwilę, dodajmy 1/2 szklanki wody i gotujemy 3 minuty. Na koniec dodajemy śmietanę,, zagotowujemy i doprawiamy solą i pieprzem.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.