Maj to czas kiedy mamy najlepszą, polską botwinkę. Jest znakomita do zup, sałatek, zapiekana a u mnie dzisiaj jako gołąbki a raczej gołąbeczki.
Potrzebne są do takich gołąbków duże liście botwinki bo łatwej się je nadziewa.
Takie gołąbki trochę przypominają greckie dolmades, które robi się z liści winogron. Proponuję zrobić polską wersję z botwinki.
Farsz jest prosty bo potrzebny jest ryż i świeże zioła. Ja w tym roku zrobiłam sobie na balkonie ogródek ziołowy i mam swoje, świeże zioła pod ręką . Do takich gołąbeczków proponuje podać ciepły sos koperkowy, który idealnie smakuje w tym zestawie.
Proste, wiosenne jedzenie – takie lubię najbardziej.
Składniki na gołąbki dla 2 -3 osób:
1 pęczek botwinki z dużymi liśćmi,
Koperek,
Szklanka ryżu,
Łyżka masła,
Garść świeżych warzyw – tymianek, oregano, bazylia, mięta, natka
ok. 1/2 litra wody,
2 ząbki czosnku,
Mała cebula,
sól, pieprz do smaku
Sos koperkowy:
5 dag masła,
Pęczek koperku,
1 małe opakowanie śmietany 18 %
sól, pieprz do smaku
Wykonanie gołąbków:
Z botwinki odrywamy same większe liście i myjemy.
Cebule obieramy, drobno siekamy, czosnek wyciskamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Po chwili dodajemy ryż, mieszamy i smażymy około 3 minut. Następnie dolewamy wody i gotujemy, mieszając od czasu do czasu.
Zioła myjemy i siekamy drobno.
Ugotowany na al dente ryż łączymy z ziołami, dodajemy sól, pieprz do smaku i mieszamy. Porcje tak przygotowanej masy zawijamy w liście botwinki i układamy ściśle w rondlu, do którego wcześniej dajemy 1/2 szklanki wody i łyżkę masła. Na wierzch dajemy trochę koperku. Przykrywamy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dusimy ok. 40 minut pod przykryciem. Podajemy polane sosem koperkowym. .
Sos koperkowy.
Do płaskiego naczynia dajemy masło pokrojony drobno koperek, podsmażamy chwilę, dodajmy 1/2 szklanki wody i gotujemy 3 minuty. Na koniec dodajemy śmietanę,, zagotowujemy i doprawiamy solą i pieprzem.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz