Potrawa z boczniaków z ryżem

Jak kupiłam i zrobiłam pierwszy raz danie z boczniakami ( risotto), to od tego czasu jestem ich wielbicielką. Robiłam już flaczki z boczniakami i sałatkę. Są znakomite z różnymi dodatkami i w różnej wersji. Lubię też kuchnię tajską więc dzisiaj mam dla Was przepis na znakomitą potrawkę z  boczniaków. Jest aromatyczna, boczniaki są jędrne, bazylia tajska dodaje egzotycznego smaku. Pyszne danie. Do tego  ryż zrobiony jak na risotto i mamy pyszną kolację.

Składniki dla 4 osób

200  g boczniaków,

4 ząbki czosnku,

3 łyżki sosu sojowego,

Kawałek  trawy cytrynowej,

Olej,

Bazylia tajska,

½ papryczki chilli,

2 cm korzeń imbiru,

Łyżka miodu,

Około 1 szklanki ryżu do risotto,

1 mała cebula,

Bulion warzywny,

2 łyżki masła,

Sól, świeżo mielony pieprz,

Wykonanie

Boczniaki płuczemy i suszymy. Kroimy grzyby na paski.

Na patelni podsmażamy na oleju plasterki czosnku, chilli w plasterkach, pół  minuty, mieszając często aby czosnek się nie spalił.

Następnie dodajemy grzyby i smażymy jeszcze 3 minuty, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy sos sojowy, starty imbir, trawę cytrynową, miód , sól, świeżo zmielony pieprz i smażymy jeszcze 3-4 minuty. Na koniec dodajemy parę listków bazylii tajskiej i dusimy  minutę.

Przygotowujemy ryż.

Na patelni roztapiamy masło, dodajemy pokrojoną drobno w kostkę cebulę i dusimy 2 minuty. Następnie dodajemy, ryż ,  chwilkę smażymy a następnie dodajemy bulion ( około 1/3 szklanki) i dokładnie mieszamy.

Jak płyn już wyparuje, dodajemy następną porcję bulionu i mieszamy. Kontynuujemy te czynności około 20 minut aż ryż będzie aldente. Na koniec dodajemy łyżkę masła i mieszamy. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.