Nie lubię marnować jedzenia i jeśli zostaje mi coś z niedzielnego obiadu, to staram się to wykorzystać w innym daniu. Tak często powstają dania przeze mnie wymyślone na poczekaniu bo robię je z takich składników jakie mam w lodówce.
Te kotlety powstały dokładnie w taki sposób. Zostało mi dość dużo ugotowanego ryżu z obiadu, w lodówce miałam upieczoną paprykę, którą o tej porze roku mam zazwyczaj w słoiczku. Była też świeża kolendra i po dodaniu serów – mozarelli i fety wyszły pyszne i aromatyczne kotlety.
Zachęcam do upieczenia większej ilości papryki, którą przechowujemy w lodówce w zalewie z oliwy i mamy do różnych dań, kanapek, sałatki.
Wiem, że niektórzy powiedzą, że kotlety bez mięsa to nie kotlety ale zaręczam, że takie są lekkie, smaczne i można je podać np. do mięsa w innej postaci niż kotlety.
Do tego zrobiłam prostą sałatkę z pysznych o tej porze roku pomidorów, dymki i z dodatkiem octu winnego.
Pomidory o tej porze roku są najlepsze. Moją ulubioną kanapką w tym czasie jest kanapka z plastrami pomidora i młodej cebulki, lekko posolona. Mniam.
Składniki:
Około 300 g ryżu ugotowanego,
1 duża papryka,
100 sera feta,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
100 g sera mozzarella – twardego,
1 jajko,
Łyżka maki ryżowej,
2 łyżki bułki tartej,
Pęczek świeżej kolendry,
Sól, pieprz
Olej do smażenia,
Sałatka:
2 pomidory,
2 cebulki dymki,
Sól, pieprz,
Oliwa,
Łyżka octu winnego
Wykonanie
Paprykę pieczemy w piekarniku około 30 minut w 190 stopniach a następnie przykrywamy ścierką i zostawiamy chwilę. Zdejmujemy skórkę i studzimy.
Ryż gotujemy i odcedzamy. Ja miałam ryż, ugotowany wcześniej do obiadu.
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i podsmażamy chwilę aż zmięknie. Dodajemy do ryżu. Upieczoną paprykę kroimy w paski i również dodajemy do ryżu
Sery ścieramy na grubych tarkach, kolendrę kroimy na drobne kawałki i dokładamy do farszu ryżowego, mieszamy i dodajemy jeszcze jajko, wyciśnięty czosnek, sól, pieprz, łyżkę mąki ryżowej i znowu wszystko dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej, formujemy okrągłe kotlety ryżowo-paprykowe, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z każdej stron po 2 – 3 minuty.
Usmażone kotlety przekładamy na talerz i podajemy z prostą sałatką z pomidorów i cebulki dymki. Coś wyjątkowego i lekkiego.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz