Gnocchi z sosem kurkowym


Gnocchi to pyszne, ziemniaczane  kluseczki, rodem z Włoch, bardzo podobne to polskich kopytek. Włosi kochają swoje ziemniaczane kluseczki i podaję je z różnymi dodatkami (  z masłem i szałwią, sosem pomidorowym itd. ). U mnie dzisiaj są z sosem kurkowym, który bardzo lubię. Sezon mamy w pełni na kurki więc zachęcam do zrobienia.

Składniki:

Ciasto :

1 kg ugotowanych ziemniaków – najlepiej „mączne”, sypkie,

120 g mąki pszennej

1 jajko

Łyżeczka soli

Sos kurkowy:

300 g kurek,

Koperek,

2 łyżki masła,

1/2 cebuli,

2 ząbki czosnku,

1 szklanka śmietany 30%

Wykonanie

Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach.  Odcedzamy, obieramy ze skórki  i jeszcze ciepłe tłuczemy lub  przepuszczamy przez praskę.
Na stolnicę przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy wystudzone ziemniaki, jajko, sól i wyrabiamy ciasto, dość szybko.
Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze części i   formujemy z nich wałki. Podsypujemy w razie potrzeby mąką. Następnie kroimy w skos około 1,5 cm kawałki i widelcem robimy wgłębienia.

W dużym garnku gotujemy wodę z solą i jak zacznie wrzeć wrzucamy porcjami, gotujemy od momentu wypłynięcia na powierzchnię  około  minuty.

Ugotowane wyjmujemy łyżką cedzakową lub durszlakiem na talerz.

Sos kurkowy

Świeże kurki  myjemy,  czyścimy i suszymy.

Roztapiamy  masło na patelni, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek i dusimy na małym ogniu chwilę, mieszając aby czosnek się nie przepalił.  Dodajemy kurki  i dusimy około 10  minut.
Koperek myjemy i kroimy na drobne kawałki. Do podduszonych kurek dodajemy koperek, sól, pieprz i mieszamy. Gotujemy razem 2 minuty.
Na koniec dodajemy śmietanę i zagotowujemy z kurkami 2 minuty.

Podajemy gnocchi z sosem kurkowym.


Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.