Kopytka z jarmużem i sosem kurkowym

Pyszne danie dla miłośników kopytek. Tym razem zrobiłam je z jarmużem i z sosem kurkowym. Wiem, że to nie sezon na kurki ale można kupić mrożone i też będą dobre. Ja, podobnie jak owoce, mrożę też kurki, które blanszuję delikatnie przed mrożeniem. Są rewelacyjne w zimie bo wprowadzają trochę letniego urozmaicenia do zimowego menu.

Jarmuż jest dostępny w sklepie i dodany do kopytek świetnie się z nimi komponuje. Jarmuż wyczyściłam z twardych łodyg, zblanszowałam i drobno pokroiłam. Kopytka były znakomite w tym wydaniu.

Składniki

1 kg  ziemniaków

2 łyżki mąki ziemniaczanej

około 2 – 2 ½  szklanek mąki pszennej

2 jajka,

Około 110 g jarmużu,

Sól

Sos kurkowy:

100 g kurek mrożonych

Koperek,

1 łyżka masła,

½ szklanki śmietany 18%

 

Wykonanie

Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i jeszcze ciepłe tłuczemy lub  przepuszczamy przez praskę, lub mielimy. Studzimy aż będą dobrze zimne.

Jarmuż myjemy, odkrawamy grubsze kawałki i blanszujemy na patelni z 3 łyżkami wody i solą. Odcedzamy i studzimy. Następnie kroimy bardzo drobno lub możemy delikatnie zblendować.

Przygotowujemy sos kurkowy. Jeśli mamy mrożone kurki to nie musimy je wcześniej rozmrażać. Jeśli są świeże to myjemy, czyścimy i suszymy.

W garnku roztapiamy  masło, dodajemy kurki   i dusimy około 10  minut. Koperek myjemy i kroimy na drobne kawałki. Do podduszonych kurek dodajemy koperek, sól i mieszamy. Gotujemy razem 2 minuty. Na koniec dodajemy śmietanę i zagotowujemy z kurkami 2 minuty.

Przygotowujemy kopytka. Na stolnicę przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy wystudzone ziemniaki, jajka, jarmuż, mąkę ziemniaczaną, sól i wyrabiamy ciasto. W trakcie wyrabiania podsypujemy mąką pszenną tak aby ciasto się dobrze wyrabiało i nie było zbyt rzadkie. Gotowe ciasto dzielimy na małe kawałki,  formujemy z nich wałki a następnie kopytka.

W dużym garnku gotujemy wodę z solą i jak zacznie wrzeć wrzucamy porcjami kopytka, gotujemy od momentu wypłynięcia na powierzchnię  około 2 minut.

Ugotowane wyjmujemy łyżką cedzakową lub durszlakiem na talerz i podajemy z sosem kurkowym.

 

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.