Gnocchi z bobu z parmezanem

Czy są tu wielbiciele wszelakich kluseczek ? Dzisiaj mam coś pysznego, sezonowego czyli gnocchi z bobem. 
Robimy je z ugotowanego, obranego i zmiksowanego bobu. 
Kluseczki są zielone i smakują wybornie polane roztopionym masłem i posypane parmezanem. 




Składniki :

2 szklanki ugotowanego i wyłuskanego bobu, 

1 jajko,

10 dag mąki pszennej,

1 łyżka mąki ziemniaczanej,

masło,

5 łyżek utartego parmezanu,

sól, 

Wykonanie:

Bób gotujemy do miękkości i ciepły  obieramy ze skórki. Mikserem rozdrabniamy na gładką masę i studzimy.

Na stolnicę przesiewamy mąkę, wykładamy  bób, mąkę ziemniaczaną, jajko, sól i wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie potrzeba dodajemy mąkę bo ciasto musi być gładkie. Z ciasta kroimy mniejsze kawałki i formujemy długie wałki a z nich tniemy małe kluseczki. Widelcem robimy rowki.

W garnku gotujemy wodę z solą i jak zacznie wrzeć wkładamy kluseczki . Gotujemy aż wypłyną na powierzchnię, wyjmujemy łyżką cedzakową / małym durszlakiem, układamy na półmisku.

Na patelni topimy masło, polewamy gnocchi i posypujemy parmezanem

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.