Kaszotto z zielonymi szparagami, fetą i pomidorami


Sezon na szparagi rozpoczęty. Jak wróciłam ze swojej wyprawy, to udałam się od razu do zaprzyjaźnionego Gospodarstwa Majlertów po szparagi i inne zielone pyszności. Jestem jeszcze myślami w tych pięknych miejscach i okolicznościach przyrody ale już powoli wracam do rzeczywistości.

Jestem wielbicielką szparagów więc przygotujcie się na przepisy z ich dodatkiem bo sezon na nie jest krótki więc trzeba korzystać. Wczoraj zakisiłam białe szparagi i jestem ciekawa ich smaku. Dam Wam znać jak wyjdą i smakują.

Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne danie, proste i szybkie do zrobienia a smakuje wybornie. Jeśli ktoś nie lubi kaszy to można zamiast kaszy dać ryż.

Ja lubię wszelkiego rodzaju kasze ale gryczaną wręcz uwielbiam. Zachęcam do zrobienia.

Składniki

Około 1 ½ szklanki kaszy gryczanej jasnej,

Pęczek zielonych szparagów,

1 mała cebula,

2 ząbki czosnku,

1-2 średnie pomidory,

Kawałek sera feta – około 100g,

Szczypior,

Bulion warzywny,

2 łyżki masła,

Starty ser parmezan,

oliwa

Wykonanie

Końcówki szparagów odcinamy, delikatnie obieramy końce i myjemy. Kroimy na małe kawałki.

Na patelni roztapiamy masło, dodajemy pokrojoną drobno cebulę i dusimy 2 minuty. Następnie dodajemy czosnek pokrojony w drobne plasterki i dusimy na średnim ogniu około minutę. Po tym czasie dajemy kaszę , chwilkę smażymy a następnie dodajemy bulion ( około 1/3 szklanki) i dokładnie mieszamy. Jak płyn już wyparuje, dodajemy następną porcję bulionu i mieszamy. Kontynuujemy te czynności około 10 minut. Dodajemy pokrojone szparagi i ponownie dodajemy bulion i gotujemy jeszcze 10 minut, mieszając od czasu do czasu i podlewając bulionem.

Na koniec dodajemy 2 łyżki startego parmezanu i mieszamy – doprawiamy solą i pieprzem.

Pomidory kroimy w kostkę. Podobnie robimy z fetą. Szczypior kroimy w drobne paski. Podajemy kaszę z fetą, pomidorami, szczypiorkiem i polewamy delikatnie oliwą i posypujemy startym parmezanem.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.