Kotlety z kaszy z suszonymi grzybami

Kasza jęczmienna, jaglana, gryczana, pęczak; dużo gatunków kasz  i wszystkie przewyższają pod względem wartości odżywczych ryż, makaron czy ziemniaki. Są pyszne jako dodatek do mięs, sosów oraz do deserów. Kotlety z kaszy jęczmiennej to danie bezmięsne i sycące. Dobrze przyprawiona kasza z dodatkiem aromatycznego sosu grzybowego traci swój lekko mdły smak i może być pysznym daniem na obiad lub obiadokolacje.

Kotlety z kaszy z suszonymi grzybami

Składniki:

1 woreczek kaszy jęczmiennej wiejskiej,

1/2 szklanki grzybów suszonych

Sól, pieprz,

1 łyżka masła

1 cebula,

10 dag sera mozzarella – twardego,

1 jajko,

2 łyżki bułki tartej,

garść natki pietruszki,

Sól, pieprz

Olej do smażenia

Sos grzybowy:

Garść grzybów,

1 cebula,

Szklanka śmietany 18%,

Sól, pieprz

Wykonanie:

Kaszę  gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i  odcedzamy.

Grzyby płuczemy i  moczymy wcześniej w ciepłej wodzie ( około 1 godz) a następnie gotujemy około 45 minut. Ugotowane grzyby odcedzamy, studzimy i kroimy na malutkie kawałki. Cebulę kroimy  w drobną kostkę i dusimy  na maśle z dodatkiem oleju. Do cebuli dodajemy pokrojone grzyby, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowane grzyby  przekładamy do miski z  ugotowana kaszą i mieszamy. Ser ścieramy na grubych tarkach, natkę pietruszki kroimy na drobne kawałki i dokładamy do farszu grzybowego, mieszamy i dodajemy jeszcze jajko, bułkę tartą, sól, pieprz  i znowu wszystko dokładnie mieszamy.  Na patelni rozgrzewamy olej, formujemy podłużne,  małe kotlety z kaszy  i grzybów,  obtaczamy w bułce tartej i smażymy  z każdej stron po 2 minuty.

Sos grzybowy:

Grzyby  myjemy, moczymy w ciepłej wodzie około 1 godz.  i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelnię dajemy  masło i podsmażamy pokrojoną  w kostkę cebulę. Po chwili dodajemy grzyby, podlewamy wodą  i dusimy  na małym ogniu około  30 minut. Doprawiamy całość solą i pieprzem. Na koniec dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Usmażone kotlety przekładamy na talerz i podajemy z sosem grzybowym. Coś wyjątkowego i smacznego.

Kotlety z kaszy z suszonymi grzybami

Kotlety z kaszy z suszonymi grzybami

Print Friendly, PDF & Email

Jeden komentarz

  1. 20 grudnia
    Odpowiedz

    uwielbiam ja takze robie sosik grzybowy i kocham jesc z kapusta kiszona:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.