Drożdżowe zawijasy z konfiturą malinową

Drożdżowe wypieki zawsze są u mnie mile widziane. Wspaniałą chałkę piecze moja córka, jest pulchna, z kruszonką, maślana, przepyszna. Ania często wspomina drożdżowe słodkości mojej mamy, która piekła je jak dzieci były na wakacjach, świątecznie czy bez okazji. To nasza rodzinna tradycja, uwielbiamy drożdżowe wypieki.
Dzisiaj przepis na zawijasy z ciasta drożdżowego z konfiturą z malin. Są przepyszne, malinowe, z lukrem, idealne do  jesiennej kawy czy herbaty.


Składniki na jedną blachę z piekarnika:

1 szklanka mąki pszennej,

3/4 szklanki mleka,

1 jako,

3 łyżki cukru,

100 g masła,

40 g świeżych drożdży,

szczypta soli,

200 g dżemu z malin,

Lukier:

2 łyżki cukru pudru,

4 łyżki zimnego mleka lub wody.

Wykonanie

Mleko podgrzewamy delikatnie, zdejmujemy z ognia, dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki i szczyptę soli. Mieszamy, przykrywamy ścierką i zostawiamy w ciepłym miejscu  aby zaczyn wyrósł.

Do miski przesiewamy resztę mąki, dodajemy wyrośnięty zaczyn, cukier, jajko i mieszamy. Następnie dodajemy roztopione i wystudzone masło i wyrabiamy dość długo aż będzie miękkie i elastyczne. Przykrywamy ciasto i zostawiamy w ciepłym miejscu aż wyrośnie – około godziny.

Na stolicy podsypujemy mąkę, wykładamy wyrośnięte ciasto i  formujemy z niego prostokąt – ręką lub wałkiem.
Ciasto smarujemy powidłem malinowym.
Zwijamy ciasto w  wałek, kroimy  w plasterki i układamy środkiem na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Zachowujemy odstępy między roladkami bo urosną. Zostawiamy roladki na około 30 minut aby wyrosły.
Jajko rozbijamy i smarujemy roladki jajkiem.

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.

Pieczemy około 25 – 30  minut aż będą rumiane.

Cukier puder mieszamy z mlekiem i polewamy roladki lukrem.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.