Warkocz drożdżowy z pastą cynamonową

Świątecznych wypieków już czas. Taki warkocz drożdżowy z pastą cynamonową świetnie sprawdzi się na święta ale nie tylko. Podczas jego przygotowania w całym domu obłędnie pachnie cynamonem więc jest to najlepszy wypiek dla fanów tej przyprawy. 

Składniki:

1 szklanka mleka,
15 g drożdży świeżych,
3/4 szklanki  cukru,
1 jako,
2 łyżki roztopionego masła,
Szczypta  soli,
3  1/2 szklanki mąki pszennej,

Cynamonowa pasta:
80 g masła,
1 Szklanka cukru,
12 g cynamonu

Lukier cytrynowy
cukier puder,
sok z cytryny

Wykonanie

Zaczyn:
1/2 szklanki mleka ciepłego mieszamy z drożdżami, 2 łyżkami mąki, szczyptą soli i cukru. Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięty zaczyn, jajko, sól, cukier, resztę letniego mleka i zagniatamy ciasto przez 2 minuty. Dodajemy roztopione masło i ponownie zagniatamy  około 10 minut. Przykrywamy folią i zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę.

Przygotowujemy pastę cynamonową.
W naczyniu roztapiamy masło, dodajemy cukier i cynamon. Mieszamy i jak zagotuje się, jeszcze około 1 minuty podsmażamy. Studzimy.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę wysypaną mąką chwilę zagniatamy i wałkujemy na prostokąt, dość cienki. Ciasto smarujemy wystudzoną pastą cynamonową.  Zawijamy w rulon. Rulon nacinamy wzdłuż i obracamy dwa powstałe wałki, pastą na wierzchu , formując warkocz.
Zakręcamy w koło i łączymy ciasto.
Przekładamy do formy na tort, wysmarowanej masłem, przykrywamy ściereczką i zostawimy do wyrośnięcia na około 20 minut. Po tym czasie smarujemy warkocz roztopionym masłem i pieczemy w piekarniku nagrzewamy do 180 stopni około  25-30 minut.
Przygotowujemy lukier cytrynowy. Mieszamy 3 łyżki cukru pudru z sokiem z cytryny.
Gotowy warkocz polewamy lukrem.

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. Marzynia
    7 grudnia
    Odpowiedz

    Jak pięknie, świątecznie… I jak pachnie przez ekran!

  2. Brenia
    7 grudnia
    Odpowiedz

    To prawda, zapach niezwykły !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.