Cynamonki ze śliwkami

Cynamonki drożdżowe ze śliwkami to moja propozycja na jesienny deser. Do tradycyjnych cynamonek dodałam śliwki, które wcześniej lekko rozgotowałam.
Miały być pierwotnie drożdżowki ze śliwkami ale wyszły ostatecznie cynamonki, którym śliwki dodały doskonałego smaku i wilgotności.

Składniki na jedną blachę z piekarnika:

1 szklanka mąki pszennej,

3/4 szklanki mleka,

1 jako,

3 łyżki cukru,

100 g masła,

40 g świeżych drożdży,

szczypta soli,

50 g roztopionego masła,

4 łyżki cukru,

5 łyżeczek cynamonu,

400 g śliwek

2 łyżki cukru pudru,

Sok z 1/2 cytryny

Wykonanie

Mleko podgrzewamy delikatnie, zdejmujemy z ognia, dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki i szczyptę soli. Mieszamy, przykrywamy ścierką i zostawiamy w ciepłym miejscu  aby zaczyn wyrósł. 

Śliwki myjemy, drylujemy i dajemy do garnka. Gotujemy na małym ogniu do czasu aż śliwki będą lekko rozgotowane. Studzimy.

Do miski przesiewamy resztę mąki, dodajemy wyrośnięty zaczyn, cukier, jajko i mieszamy. Następnie dodajemy roztopione i wystudzone masło i wyrabiamy dość długo aż będzie miękkie i elastyczne. Przykrywamy ciasto i zostawiamy w ciepłym miejscu aż wyrośnie – około godziny. 

Masło roztapiamy. Cynamon mieszamy z cukrem. 

Na stolicy podsypujemy mąkę, wykładamy wyrośnięte ciasto i  formujemy z niego prostokąt – ręką lub wałkiem.
Ciasto smarujemy roztopionym masłem, posypujemy obficie cukrem z cynamonem. Na koniec dajemy śliwki.
Zwijamy ciasto w  wałek, kroimy  w plasterki i układamy środkiem na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Zachowujemy odstępy między roladkami bo urosną. Zostawiamy roladki na około 30 minut aby wyrosły.

Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni.

 Pieczemy około 25 minut aż będą rumiane.

Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny i polewamy cynamonki.

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. Ja tak jak i moja mama uwielbiam piec 🙂 w moim domu zawsze znajdzie się dzięki temu coś słodkiego. Staram się urozmaicać desery, by zawsze moja rodzina z chęcią je zjadała. Przepisu na cynamonki ze śliwkami jeszcze nie miałam, cynamonki zawsze łączyłam z jabłkiem. Ciekawi mnie ich smak, więc kupię składniki i wypróbuję 🙂

  2. Brenia
    Listopad 9
    Odpowiedz

    Cynamonki ze śliwkami są znakomite, przepyszne . Rodzinie na pewno posmakują 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.