Jesień ma swoje smaki i kolory. Cynamon jest niezwykłą przyprawą, ma piękny, kremowy, brązowy kolor i zapach nie do podrobienia. Można go dodawać do wytrawnych potraw i do słodkich. Zawsze smakuje wyjątkowo.
Dzisiaj mam dla Was pyszne, drożdżowe bułeczki z cynamonem – cynamonki.
Najlepiej smakują prosto z piekarnika, jeszcze gorące.
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2019/10/E4BE06DC-F445-4B02-AEBA-A07CDB8D3620-683x1024.jpeg)
Składniki na jedną blachę z piekarnika:
1 szklanka mąki pszennej,
3/4 szklanki mleka,
1 jako,
3 łyżki cukru,
70 g masła,
40 g świeżych drożdży,
szczypta soli,
50 g roztopionego masła,
4 łyżki cukru,
5 łyżeczek cynamonu,
jajko do posmarowania
Wykonanie
Mleko podgrzewamy delikatnie, zdejmujemy z ognia, dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki i szczyptę soli. Mieszamy, przykrywamy ścierką i zostawiamy w ciepłym miejscu aby zaczyn wyrósł.
Do miski przesiewamy resztę mąki, dodajemy wyrośnięty zaczyn, cukier, jajko i mieszamy. Następnie dodajemy roztopione i wystudzone masło i wyrabiamy dość długo aż będzie miękkie i elastyczne. Przykrywamy ciasto i zostawiamy w ciepłym miejscu aż wyrośnie – około godziny.
Masło roztapiamy. Cynamon mieszamy z cukrem.
Na stolicy podsypujemy mąkę, wykładamy wyrośnięte ciasto i formujemy z niego prostokąt – ręką lub wałkiem. Ciasto smarujemy roztopionym masłem, posypujemy obficie cukrem z cynamonem.
Zwijamy ciasto w wałek, kroimy w plasterki i układamy środkiem na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Zachowujemy odstępy między roladkami bo urosną. Zostawiamy roladki na około 30 minut aby wyrosły.
Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni.
Jajko rozbijamy i smarujemy wyrośnięte roladki. Pieczemy około 23 minut aż będą rumiane.
Jemy ciepłe, prawie z piekarnika.
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2019/10/FA56D340-2D51-4D6B-9476-CEF522FF4C3C-1024x683.jpeg)
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2019/10/495A3718-BA72-4F0A-AF4F-42602370D49E-683x1024.jpeg)
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz