Curry z kalafiora, cieciorki i szpinaku

Idealne danie na jesienne i zimowe chłody. Rozgrzewa i dodaje energii. Teraz mamy jeszcze na straganach dorodne, świeże kalafiory, szpinak więc zachęcam do zrobienia. Danie jest aromatyczne, sycące i dobre zarówno na obiad jak też na ciepłą kolację. 

Składniki:

1 mały kalafior,

 Szklanka ugotowanej cieciorki,

200 g świeżego szpinaku,

Kawałek imbiru – około 3 cm

1/2  papryczki chilli,

Pokrojone pomidory w puszce,

1  mała cebula,

3 ząbki czosnku,

1  łyżka  czerwonego curry,
 Puszka mleczka kokosowego,

Świeże listki kolendry,

Oliwa lub masło klarowane  do smażenia,

Sól, pieprz,

Sos sojowy

Wykonanie

Kalafior myjemy i dzielimy na mniejsze koszyczki.
Papryczkę chilli kroimy z pestkami w paski. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę.
Szpinak myjemy.

W garnku podgrzewamy oliwę/masło, dodajemy cebulę, czosnek,  starty imbir, chilli, pastę curry, kalafior,  mieszamy  i podsmażamy chwilę. Następnie zalewamy wodą  do przykrycia warzyw, dodajemy pomidory w puszce, przykrywamy  i gotujemy około 15 minut.

Po  około 15 minutach gotowania warzyw dodajemy mleczko kokosowe, liście szpinaku, doprawiamy solą, pieprzem, sosem sojowym i jeszcze gotujemy około 2 minuty, aż liście szpinaku zmiękną.

Podajemy   curry ze świeżą kolendrą i makaronem ryżowym.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.