Chleb pszenno-żytni z pastą Miso

Domowy chleb nie ma sobie równego w smaku. Ponadto wiemy co dajemy do chleba i nie ma żadnych spulchniaczy czy polepszaczy. 
Chleb to jest mąką, woda, zakwas, sól i różne dodatki. Proste składniki ale dają przy robieniu w domu pyszny i zdrowy chleb. Ja piekę od dawna i już nie kupuje w sklepie, no może w jakiejś rzemieślniczej piekarni. 
Dzisiaj jeden z lepszych w smaku i konsystencji chleb, z dodatkiem pasty Miso i sezamu. Wierzcie mi, że jest doskonały w smaku, mięsisty ale puszysty. Mąka żytnia i Miso powodują, że chleb jest długo wilgotny i smaczny.  
Zachęcam do pieczenia  chleba w domu .


Składniki na 2 bochenki:

Zaczyn:

3 łyżki zakwasu pszennego lub żytniego,

200 g wody,

200 g mąki pszennej chlebowej 750,

Właściwe ciasto:

Cały zaczyn

600 g mąki pszennej chlebowej typ 750,

200 g mąki  żytniej 720,

600 g wody letniej,

2   łyżeczki soli,

1 łyżka pasty Miso,

Ziarna sezamu

Wykonanie

Przygotowujemy wcześniej zaczyn. 

W misce mieszamy dokładnie wszystkie składniki, przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy na 12 godz. do wyrośnięcia, w temperaturze pokojowej.

Właściwe ciasto.

Do miski dajemy wodę, cały zaczyn i mieszamy. Przesypujemy mąki, sól i  mieszamy.

Wyrabiamy ciasto około 10  minut. 
Przykrywamy  ścierką i zostawiamy na 45 minut. Po tym czasie składamy ciasto. 
Robimy to w następujący sposób : ręce moczymy w wodzie, następnie chwytamy kawałek ciasta od spodu i naciągamy, przekładając je na drugą stronę miski. Tak robimy z pozostałymi częściami  ciasta. Ponownie przykrywamy ciasto i czekamy 45 minut. Ponownie po tym czasie składamy ciasto i przykrywamy. Zostawiamy ponownie na 45 minut. Po tym czasie podsypujemy stolnicę mąką i wykładamy ciasto. Dzielimy na 2 części. 

Przygotowujemy 2 koszyczki do rośnięcia – ja mam jeden podłużny a jeden okrągły bo takie mam garnki do pieczenia chleba. Koszyczki wykładamy ścierką lnianą, posypujemy mąką i w tym przypadku dodatkowo dodajemy  ziarna sezamu.
Ciasto składamy teraz na stolnicy. Ponownie wilgotną ręką naciągamy ciasto i składamy jedną część na drugą, tak robimy parę razy z kawałkami ciasta. Następnie formujemy chleb i przekładamy  do koszyczka łączeniem do góry. 
Przykrywamy ciasto ścierką i dodatkowo wkładamy do worka foliowego i zawiązujemy. Dajemy do lodówki na 12-14 godzin. 
Po tym czasie nagrzewamy suche garnki w piekarniku w 250 stopniach około 30-45 minut. Garnki muszą być bardzo dobrze nagrzane.
Do gorących przekładamy ciasto z lodówki, nacinamy, przykrywamy i pieczemy w piekarniku około 30 minut. Następnie zdejmujemy przykrywkę i pieczemy jeszcze  około 15 minut.

Wyjmujemy i studzimy. 


Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.