Chleb orkiszowy na zakwasie z ziarnami

To ostatnio mój lubiony chleb z mąki orkiszowej. Piekę go w różnych wersjach ale ta z dużą ilością ziaren jest najlepsza. Skórka jest chrupiąca, ziarna dodają przepysznego smaku i z masłem smakuje jak milion dolarów. Zrobiłam z dwóch rodzajów mąki orkiszowej – jasnej i pełnoziarnistej, z przewagą jasnej. 
Wcześniej przygotowuje zaczyn do takiego chleba. U mnie był na zakwasie pszennym ale może też być żytni. Zaczyn pracuje 12 godz i potem chleb jest doskonały. 
Mąka orkiszowa jest odmianą mąki pszennej ale ma inną odmianę glutenu niż typowa pszenica i dlatego jest lepiej przyswajany przez organizm. Ma również wiele cennych właściwości prozdrowotnych. 
To kto już tęsknił za chlebem na moim blogu ? Wraca powoli pieczywo na blog.

Składniki:

Zaczyn:

2 łyżki zakwasu pszennego lub żytniego,

130 g wody,

120 g mąki orkiszowej jasnej,

Właściwe ciasto:

Cały zaczyn

250 g mąki orkiszowej jasnej  typ 720,

100 g mąki  orkiszowej pełnoziarnistej,

300 g wody letniej,

1 1/2  łyżeczki soli,

Parę ziarenek czarnuszki – nie za dużo bo jest aromatyczna,

Garść ziaren słonecznika,

Garść ziaren dyni,

Garść ziaren siemienia lnianego,

Łyżka ziaren sezamu jasnego,

Wykonanie

Przygotowujemy wcześniej zaczyn. 

W misce mieszamy wszystkie składniki, przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy na 12 godz. do wyrośnięcia.

Właściwe ciasto.

Do miski przesypujemy mąki, dodajemy zaczyn, wodę, ziarna, płatki, sól, czarnuszkę  i  mieszamy.

Wyrabiamy ciasto do połączenia składników.

Ciasto nie powinno być bardzo zbite/gęste ale też nie powinno być za rzadkie, więc w razie czego dodajmy wody lub mąki.

Keksówkę o wymiarach    11/25 cm smarujemy olejem, posypujemy otrębami . Następnie dajemy do blachy ciasto. Posypujemy ziarnami dyni, słonecznika, sezamu i siemienia lnianego.

Tak przygotowaną blaszkę z ciastem przykrywamy ściereczką i przechowujemy w ciepłym miejscu około 7- 8 godz.

Po tym czasie ciasto powinno być wyrośnięte. Pieczemy chleb w piekarniku nagrzanym do  temperatury 200 stopni około 1 godz. Chleb wyjmujemy z piekarnika, smarujemy wodą  i od razu wyjmujemy z blaszek.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.