Chleb orkiszowy na zakwasie z ziarnami

To ostatnio mój lubiony chleb z mąki orkiszowej. Piekę go w różnych wersjach ale ta z dużą ilością ziaren jest najlepsza. Skórka jest chrupiąca, ziarna dodają przepysznego smaku i z masłem smakuje jak milion dolarów. Zrobiłam z dwóch rodzajów mąki orkiszowej – jasnej i pełnoziarnistej, z przewagą jasnej. 
Wcześniej przygotowuje zaczyn do takiego chleba. U mnie był na zakwasie pszennym ale może też być żytni. Zaczyn pracuje 12 godz i potem chleb jest doskonały. 
Mąka orkiszowa jest odmianą mąki pszennej ale ma inną odmianę glutenu niż typowa pszenica i dlatego jest lepiej przyswajany przez organizm. Ma również wiele cennych właściwości prozdrowotnych. 
To kto już tęsknił za chlebem na moim blogu ? Wraca powoli pieczywo na blog.

Składniki:

Zaczyn:

2 łyżki zakwasu pszennego lub żytniego,

130 g wody,

120 g mąki orkiszowej jasnej,

Właściwe ciasto:

Cały zaczyn

250 g mąki orkiszowej jasnej  typ 720,

100 g mąki  orkiszowej pełnoziarnistej,

300 g wody letniej,

1 1/2  łyżeczki soli,

Parę ziarenek czarnuszki – nie za dużo bo jest aromatyczna,

Garść ziaren słonecznika,

Garść ziaren dyni,

Garść ziaren siemienia lnianego,

Łyżka ziaren sezamu jasnego,

Wykonanie

Przygotowujemy wcześniej zaczyn. 

W misce mieszamy wszystkie składniki, przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy na 12 godz. do wyrośnięcia.

Właściwe ciasto.

Do miski przesypujemy mąki, dodajemy zaczyn, wodę, ziarna, płatki, sól, czarnuszkę  i  mieszamy.

Wyrabiamy ciasto do połączenia składników.

Ciasto nie powinno być bardzo zbite/gęste ale też nie powinno być za rzadkie, więc w razie czego dodajmy wody lub mąki.

Keksówkę o wymiarach    11/25 cm smarujemy olejem, posypujemy otrębami . Następnie dajemy do blachy ciasto. Posypujemy ziarnami dyni, słonecznika, sezamu i siemienia lnianego.

Tak przygotowaną blaszkę z ciastem przykrywamy ściereczką i przechowujemy w ciepłym miejscu około 7- 8 godz.

Po tym czasie ciasto powinno być wyrośnięte. Pieczemy chleb w piekarniku nagrzanym do  temperatury 200 stopni około 1 godz. Chleb wyjmujemy z piekarnika, smarujemy wodą  i od razu wyjmujemy z blaszek.

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 7

  1. Andrzej
    18 stycznia
    Odpowiedz

    Czy ciasto na chleb wkładamy do zimnego piekarnika czy nagrzanego? Pozdrawiam Andrzej.

  2. Brenia
    18 stycznia
    Odpowiedz

    Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pozdrawiam !

  3. Andrzej
    19 stycznia
    Odpowiedz

    Dziękuję bardzo, jutro piekę chlebek i dam znać jak wyszedł i jak smakuje oczywiście. Pozdrawiam

  4. Brenia
    19 stycznia
    Odpowiedz

    🙂 Jestem ciekawa, czekam na relacje.

  5. Andrzej
    20 stycznia
    Odpowiedz

    Chlebek wyszedł pyszny jednak troszkę bledszy niż u Pani ( widocznie piekarnik piekarnikowi nie równy, będę musiał albo dołożyć czasu albo temperatury ). Pozdrawiam Andrzej.

  6. Brenia
    20 stycznia
    Odpowiedz

    Tak, piekarnik piekarnikowi nie równy. Proponuję 220 stopni przez pierwsze pół godz. i potem 200 stopni drugie pół godz. Pozdrawiam !

  7. Andrzej
    20 stycznia
    Odpowiedz

    Dziękuję, spróbuję i dam znać, trzeba kombinować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.