Doskonała, sezonowa zupa z dodatkiem grzanek z masłem czosnkowym i szczypiorkiem. Jest idealna o tej porze roku bo mamy młodą, świeżą cukinię.
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2021/09/3063EB36-FC8F-4F76-BF5D-2E08A25276BA-682x1024.jpeg)
Składniki dla 4 osób:
3 średnie cukinie ,
1 duża lub 2 mniejsze marchewki
2 małe pietruszki,
1 litr wrzątku,
2 ząbki czosnku,
2 ziemniaki,
1 duża cebula
oliwa z oliwek
sól, pieprz,
Szczypiorek,
Grzanki:
Chleb,
2 łyżki masła wymieszane z ząbkiem czosnku
Wykonanie:
Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Podobnie robimy z pietruszką i ziemniakami.
Cukinie myjemy i kroimy w plasterki
Do garnka kroimy cebulę, dodajemy marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, czosnek i podsmażamy na oliwie około 5 minut. Mieszamy warzywa bo mogą dość szybko się przepalić.
Dodajemy pokrojone w kostkę cukinie i ponownie podsmażamy wszystko chwile i dodajemy wrzątek.
Gotujemy, aż warzywa będą miękkie – około 20 minut.
Doprawiamy solą, pierzem i miksujemy. Jeśli jest dla Was za gęsta należy dodać trochę wody.
Podajemy z grzankami z chleba z masłem czosnkowym i szczypiorkiem.
Chleb ( może być czerstwy) kroimy w kostkę, smarujemy z dwóch stron masłem z czosnkiem i podsmażamy na małym ogniu, odwracając od czasu do czasu.
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2021/09/C324E05D-AF6A-4856-A8DB-98FAE742D586-682x1024.jpeg)
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2021/09/629E6197-59BF-4BEE-B341-C194725C2D18-682x1024.jpeg)
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz