Zupa krem z cukinii z grzankami z masłem czosnkowym

Doskonała, sezonowa zupa z dodatkiem grzanek z masłem czosnkowym i szczypiorkiem. Jest idealna o tej porze roku bo mamy młodą, świeżą cukinię. 

Składniki dla 4 osób:

3 średnie cukinie ,

1 duża lub 2 mniejsze marchewki

2 małe pietruszki,

1 litr wrzątku,

2 ząbki czosnku,

2 ziemniaki,

1 duża cebula

oliwa z oliwek

sól, pieprz,

Szczypiorek,

Grzanki:

Chleb,

 2 łyżki masła wymieszane  z ząbkiem czosnku

Wykonanie:

Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Podobnie robimy z pietruszką i ziemniakami.
Cukinie myjemy i kroimy w plasterki

Do garnka kroimy  cebulę, dodajemy marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, czosnek  i podsmażamy na  oliwie około 5 minut. Mieszamy warzywa bo mogą dość szybko się przepalić. 
Dodajemy  pokrojone w kostkę cukinie i ponownie podsmażamy  wszystko chwile i dodajemy wrzątek.

Gotujemy, aż warzywa będą miękkie – około 20 minut. 
Doprawiamy solą, pierzem i  miksujemy. Jeśli jest dla Was za gęsta należy dodać trochę wody.

Podajemy z grzankami z chleba z masłem czosnkowym i szczypiorkiem.
Chleb ( może być czerstwy) kroimy w kostkę, smarujemy z dwóch stron masłem z czosnkiem i podsmażamy na małym ogniu, odwracając od czasu do czasu. 

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.