Biała kiełbasa pieczona na kiszonej kapuście

Pieczona biała kiełbasa na kiszonej kapuście, z dodatkiem majeranku, kminku, liścia laurowego. Może być na wielkanocny stół lub jako danie na obiad.

Nie wiem jak u Was ale w moim domu rodzinnym biała kiełbasa dość późno zagościła na wielkanocnym stole. Nie była tak popularna jak teraz.

Jako dziecko jeździłam czasami z moim tatą do Poznania, do rodziny i tam, jak pamiętam biała kiełbasa była w Wielkanoc od śniadania do obiadu- w różnych  wydaniach. Była bardzo dobra.

Teraz na Wielkanoc przygotowuję ją w różnych wersjach i lubimy ją zarówno pieczoną jak też gotowaną do żurku, czy z chrzanem.

Dzisiaj mam dla was propozycję na pieczoną białą kiełbasę, na kiszonej kapuście. Jest aromatyczna, fajnie łączą się smaki kapusty z kiełbasą i podana z pieczonymi ziemniakami jest znakomita na obiad. Ważne jest to aby surowa biała kiełbasa była dobrej jakości wtedy danie będzie znakomite.

Składniki:

4-6 białych surowych kiełbas,

2 łyżki majeranku,

1kg kiszonej kapusty

Łyżeczka kminku,

2 liście laurowe,

2 ząbki czosnku

Sól, pieprz

Wykonanie

Kiełbasę surową nacieramy czosnkiem  wymieszanym z olejem.

Kapustę  kiszoną płuczemy, odcedzamy i przekładamy do półmiska, gdzie będziemy piec. Dodajemy do kapusty, kminek, majeranek, liść laurowy,  sól, pieprz i mieszamy. Na tak przygotowaną kapustę przekładamy kiełbaski  i przykrywamy folią.

Wcześniej nagrzewamy piekarnik  do 180 stopni i pieczemy kiełbaski  w kapuście około 45 minut. Po tym czasie zdejmujemy folie, zwiększamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy około 25-30 minut . W trakcie pieczenia  podlewamy  kiełbaski sosem z pieczenia

Podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja podaję z pieczonymi  w mundurkach ziemniaczkami i z  chrzanem.

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. IzaK.
    Grudzień 8
    Odpowiedz

    Witaj Breniu,
    zrobiło się w końcu chłodno (chociaż zimą nazwać tego nie można 😉 ) i wzięły nas smaki na coś treściwego na kapuście. Zawsze robiłam żeberka, teraz wybór padł na “surową białą” i dziś w poszukiwaniu przepisu, znów trafiłam do Ciebie 🙂
    Wybieram właśnie tą wersję, bo jest błyskawiczna i ma dodatki w naszych klimatach smakowych, a mając w pamięci smaki z wizyty u Was w Wa-wie ładnych kilka lat temu (i moje pierwsze spotkanie z pieczoną kaczką, którą od wtedy z powodzeniem odtwarzam 😉 ) wiem, że i tutaj będzie smacznie !!!
    Pozdrawiamy serdecznie z Krakowa

  2. Brenia
    Grudzień 9
    Odpowiedz

    Witaj Kochana 🙂 Cieszę się, że wracasz do mnie a propos przepisów 🙂 Pozdrawiam serdecznie z Warszawy !!

Pozostaw odpowiedź IzaK. Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.