Babka świąteczna na zakwasie

Święta wielkanocne to parę obowiązkowych potraw na stole. Każdy z nas ma takie wybrane potrawy, które muszą być bo w przeciwnym razie święta się nie odbędą. U mnie to babki, chrzan, sałatka jarzynowa, sos tatarski, żurek i jajka w różnych wydaniach.

W moim domu rodzinnym mama dbała o to aby na Wielkanoc była dobra wędlina, którą odgrzewaliśmy na śniadanie. Był też obowiązkowo sernik no i babki drożdżowe. Mama miała swój przepis na takie babki i było ich tyle aby wystarczyły na całe święta.

Dzisiaj mam dla Was przepis na babkę ale na zakwasie –  pszennym. Jest trochę pracochłonna ale zaręczam, że efekt jest niezwykły. Puszysta, długo utrzymuje świeżość, rewelacja. Zrobiłam do niej lukier cytrynowy więc miała dodatkowo orzeźwiający smak. Moi nie lubią rodzynek w takich ciastach ale można dodać rodzynki.  Polecam, wszystkim, którzy lubią „bawić się „ mąką i mają cierpliwość do pieczenia na zakwasie.

Składniki: ( 2 babki )

1zaczyn drożdżowy, przygotowywany kilka  godzin wcześniej:

Kuleczka świeżych drożdży – wielkości ziarnka grochu,

2 szklanki mąki pszennej typ 480/550,

Szklanka letniego mleka,

Wszystkie składniki trzeba wymieszać dokładnie, przykryć folią spożywczą i odstawić na co najmniej 8 godzi.

Drugi zaczyn z  zakwasu czyli tzw levain:

2 łyżki zakwasu pszennego,

Szklanka mąki pszennej typ 480/550,

½ szklanki wody letniej.

Wszystkie składniki mieszamy dokładnie, przykrywamy folią spożywczą i podobnie jak drożdżowy przechowujemy 8 godzin w ciepłym miejscu.

Teraz czas na przygotowanie właściwego ciasta.

1 ½  szklanki mleka,

12g świeżych drożdży,

Szklanka   cukru pudru,

1 mały cukier waniliowy,

4 szklanki  mąki pszennej typ 480/550,

6 żółtek,

150 g zimnego masła

Wykonanie:

Mleko delikatnie podgrzewamy, dodajemy  drożdże, mieszamy, dodajemy dwa zaczyny i mieszamy aż wszystko dobrze się połączy. Następnie dodajemy przesianą mąkę i mieszamy do gładkiego ciasta. Przykrywamy ścierką i przechowujemy w ciepłym miejscu 30 minut,.

Po tym czasie dodajemy do ciasta cukier, żółtka i wyrabiamy ciasto dość długo – około 8 minut mikserem lub 10 minut ręcznie aż ciasto będzie odchodzić od ścianek miski.

Wyjmujemy z lodówki masło, dajemy do foli i wałkiem  rozbijamy do miękkości.  Kawałkami dodajemy takie masło do ciasta i wyrabiamy nadal około 8 minut aż masło się wchłonie a ciasto będzie kremowe. Gotowe dajemy do dość dużej miski, posmarowanej masłem, przykrywamy folią spożywczą i dajemy do lodówki na całą noc.

Rano wyjmujmy ciasto z lodówki i  na  2 godziny zostawiamy aby ciasto nabrało pokojowej temperatury.

Ciasto przekładamy na stolnicę podsypaną mąką i dzielimy na dwie części.

Formy na babki smarujemy masłem, wkładamy ciasto do form, na wysokości około ¾ formy , przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 30-40 minut.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni i pieczemy babki około 40-45 minut. Jeśli wierzch babek za szybko będzie brązowieć, to przykrywamy folią od góry. Babki wyjmujemy z piekarnika i zaraz wyjmujemy z form.

Polewamy babki lukrem cytrynowym.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.