Delikatne i bardzo smaczne mini quiche z serkiem kozim i figami. Spód jest kruchy i maślany a masa puszysta i ciepła.
Jeśli chcecie sprawić swojej rodzinie lub znajomym małą, kulinarną ucztę to takie mini quiche będą najlepsze. Wiem, że nie wszyscy lubią ser kozi ale w tym wydaniu w połączeniu z figami, jest rewelacyjny. Ser kozi to mój ulubiony a w takim wydaniu jako quiche z dodatkiem fig jest mega pyszny. Masa jest delikatna, kremowa, ciepła a dodatek fig, które puszczają sok w takcie pieczenia, powoduje, że jest to wyborne. Proste i pyszne danie.
Przepis na ciasto ( 4 małe formy na tartę):
1 szklanka mąki pszennej,
10 dag masła,
1 jajko,
Łyżka mleka
Masa śmietanowo-serowa:
3 łyżki śmietany 18%
2 jajka,
Sól, pieprz,
125 g sera koziego takiego jak do smarowania,
3 figi,
Wykonanie
Przygotowujemy ciasto na spód. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy zimne masło, sól i siekamy wszystkie składniki. Wlewamy mleko i wyrabiamy dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawiamy ciasto na 1/2 godz. do lodówki.
W tym czasie jak ciasto się chłodzi przygotowujemy masę na quiche.
Piekarnik nagrzewamy do tem. 190 stopni.
Do miski dajemy ser kozi, śmietanę, jajka, sól, pieprz i mikserem mieszamy wszystkie składniki.
Figi myjemy o odkrawamy ogonki, jeśli są. Kroimy w ćwiartki.
Formy na quiche smarujemy masłem, rozwałkowujemy ciasto tak aby miało większą objętość jak formy do tart, wykładamy ciasto do form i formujemy. Na ciasto wlewamy masę z serka koziego. Wlewamy tak do ¾ wysokości foremek bo dodanie fig spowoduje, że masa się podniesie. Na koniec dajemy do masy figi.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok. 30-40 min. Najlepszy jest ciepły a wręcz gorący.
To zdecydowanie coś dla mnie, przepadam za połączeniem fig i koziego serka 🙂
cieszę się 🙂 To tak jak ja !!