Jak dostałam paczkę pełną różnych kasz i płatków z firmy Melvit to od razu pomyślałam, że będę robić różne pyszne dania z ich dodatkiem. Ja jestem wielką miłośniczką kasz. Lubię je wszystkie, z dodatkiem warzyw grillowanych, sosów wszelkiego rodzaju: mięsnych, warzywnych itd… lub najprościej z masłem i kwaśnym mlekiem.
Dzisiaj mam propozycję dla miłośników kasz i gulaszy warzywnych. Tym razem jest to gulasz z papryki, cieciorki i oczywiście z dodatkiem mojej ulubionej papryczki chilli. Dania z warzywami lubią dodatek pikanterii.
Kasza z dodatkiem takiego warzywnego gulaszu to świetne danie na ciepłą kolację ale równie dobre do pracy.
Składniki
Woreczek kaszy bulgur,
2 papryki czerwone,
1 brokuł
1 duża cebula,
2 ząbki czosnku,
Szklanka cieciorki.
1 papryczka chilli,
1 mały karton sosu pomidorowego,
Sól, pieprz,
Świeże listki tymianku
Wykonanie
Cieciorkę, jeśli nie mamy z puszki moczymy 12 godz. a następnie gotujemy z ½ łyżeczki sody do miękkości. Odcedzamy.
Paprykę myjemy, czyścimy z pestek i kroimy w plasterki. Papryczkę chilli myjemy i kroimy w plasterki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w talarki cebulę, czosnek pokrojony w plasterki i dusimy chwilę. Dodajemy paprykę, papryczkę chilli, sos pomidorowy, doprawiamy solą, pieprzem i dusimy około 10 minut. Na koniec dodajemy cieciorkę, tymianek i zagotowujemy.
Kaszę gotujemy – ja zazwyczaj gotuję 2 minuty krócej jak podają w przepisie. Kaszę doprawiam solą i wykładam na talerz, dodaję gulasz paprykowy i posypuję serem parmezan.
A co robimy z brokułem?
brokuł gotujemy 3 minuty i dodajemy na patelnie do pozostałych warzyw….i dusimy 🙂
A to źle zrobiłam 😉