Karnawał dopiero się zaczął więc z pewnością będziecie poszukiwać pomysłów na szybkie i smaczne przekąski na karnawałowe imprezy.
Moja propozycja to tartoletki z pieczarkami i serem gorgonzola.
Już jakiś czas temu polubiłam połączenie pieczarek z serami pleśniowymi, aromatycznymi. Ser gorgonzola jest wyjątkowo dobry do przygotowywania różnych dań na ciepło. Szczególnie lubię go łączyć z mięsem drobiowym, makaronem lub dawać do zapiekanek i innych wytrawnych dań.
Gotowe ciasto francuskie jest szybkie do przygotowania a jednocześnie świetnie nadaje się do przygotowywania różnych przekąsek, przegryzek lub ciast na słodko.
Składniki
Opakowanie ciasta francuskiego,
15 dag pieczarek,
Ser gorgonzola – małe opakowanie,
1 cebula,
Starty ser mozarella,
Wykonanie
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni ( z termoobiegiem).
Przygotowujemy pieczarki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, pokrojone w ćwiartki pieczarki i dusimy około 6 – 7 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
Gotowe odstawiamy na chwilę aby ostygły.
Ciasto francuskie delikatnie wykładamy na stolnicy podsypanej mąką.
Foremki na tartoletki smarujemy olejem/ masłem i wykładamy na nie ciasto, tak aby pokryło całą foremkę. Na ciasto dajemy wystudzone pieczarki, na to dajemy kawałki sera gorgonzola. Gotowe wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 15 minut. Po tym czasie posypujemy tartoletki serem mozarella i pieczemy jeszcze 5-7 minut aby ser się zarumienił.
No i kolejny super przepis. Na pewno przydadzą się podczas domówek. Pozdrawiam! 🙂
Dziękuję i również pozdrawiam 🙂
Ten przepis chyba zagości w weekend u mnie w domu 🙂
P.S. Zapraszam również do siebie i na pewno pochwalę się swoim przepisem 🙂