Szybkie i pyszne danie na obiad i kolację .
Są to kotlety dla miłośników bezmięsnych dań. Jeśli zostają nam ziemniaki z poprzedniego dnia to możemy je wykorzystać do zrobienia takich pysznych, lekkich kotletów.
Do ziemniaków możemy dodać różne dodatki : natkę pietruszki, bazylię lub inne zioła. Takie, bezmięsne kotlety są lekkie, można je zrobić jako dodatek do mięsa.
Ja dodałam do takich kotletów sos czosnkowy z jogurtem naturalnym oraz sałatkę z pomidorów.
Było pysznie i lekko
Składniki
Ugotowane ziemniaki 6-8 sztuk
10 dag startego sera mozarella
30 dag szpinaku,
2 ząbki czosnku,
1 jajko,
Bułka tarta,
Olej do smażenia,
Sól, pieprz
Wykonanie
Jeśli nie mamy ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia, to gotujemy je w łupinach do miękkości.
Szpinak myjemy, odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy olej, dajemy wyciśnięty czosnek, szpinak i dusimy około 5-7 minut.
Ziemniaki, obieramy ze skóry, dajemy do blendera, dodajemy szpinak, jajko, sól, pieprz i krótko blendujemy. Przekładamy masę do miski, dodajemy starty ser mozarella, mieszamy.
Z masy ziemniaczano-szpinakowej formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety około 4 minut z każdej strony.
Podajemy z sosem czosnkowym i sałatką lub np. z zazikami.
Wspaniałe kotleciki. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 🙂