Żeberka w takiej „diabelskiej” wersji są pysznym, rozgrzewającym daniem na jesienny obiad. Przygotowałam je na niedzielny obiad. Dodatkowo do brytfanki z mięsem dałam ziemniaki (ułożyłam je pomiędzy kawałkami żeberek), więc były pyszne bo z aromatem zaprawy i mięsa. Koniecznie spróbujcie.
Składniki:
1 kg żeberek,
Sól, pieprz,
3 ząbki czosnku,
4 łyżki musztardy dijon,
4 łyżki ketchupu pikantnego,
Szczypta papryczek chilli ( ja mam płatki wysuszone)
2 łyżki sosu sojowego,
Wykonanie:
Żeberka myjemy, suszymy, kroimy na małe porcje i posypujemy solą i pieprzem. Zostawiamy je na całą noc w lodówce. Następnego dnia w misce przygotowujemy zaprawę; wszystkie składniki (musztarda, wyciśnięty czosnek, ketchup, sos sojowy, papryczkę chilli, ) dobrze mieszamy. Żeberka układamy w brytfannie i smarujemy zaprawą, podlewamy wodą ( pół szklanki), przykrywamy folią i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni około 1- 1,5 godz. podlewając sosem od czasu do czasu. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 200 stopni, zdejmujemy folię i pieczemy 30-40 minut ( żeberka powinny być dobrze przyrumienione).
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz