Placuszki dyniowe z orzechami i żurawiną

Dzisiaj kolejna propozycja na lekkie ale słodkie placuszki z dodatkiem dyni. Zrobiłam je na bazie mąki orkiszowej pełnoziarnistej z dodatkiem orzechów włoskich i żurawiny. Wyszły pyszne; dzieci wzięły je jako słodką przegryzkę na uczelnię, ja zapakowałam do pracy i wszyscy orzekli, że mogą takie przegryzki dostawać codziennie

Placuszki dyniowe z orzechami i żurawiną

Składniki:

2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej

½ szklanki pure z dyni

2 jaja

Łyżeczka płaska proszku do pieczenia

100 g suszonej żurawiny,

5 łyżek miodu naturalnego,

Garść orzechów – ja dałam włoskich

Wykonanie:

Przygotowujemy puree:  Dynię obieramy, myjemy, kroimy na  mniejsze kawałki i gotujemy. Ugotowaną dynię odcedzamy i  rozdrabniamy w blenderze na pure i zostawiamy do wystudzenia.

Do miski dajemy mąką, jajka, proszek do pieczenia, purre z dyni, miód  i mieszamy wszystko dokładnie. Na koniec dodajemy. żurawinę, posiekane orzechy i mieszamy. Gdy masa jest za sucha należy dodać odrobinę mleka lub jeśli  za płynna trochę mąki. Łyżką układamy porcje w niedużej  od siebie odległości na papierze do pieczenia i lekko je spłaszczamy.

Piekarnik nagrzewamy do temp. 190 stopni i pieczemy ok 15 -20 minut aż zrobią się złote.

Placuszki dyniowe z orzechami i żurawiną

Placuszki dyniowe z orzechami i żurawiną

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 3

  1. 30 października
    Odpowiedz

    Rewelacja! Idzie do wypróbowania! 🙂

  2. 30 października
    Odpowiedz

    Mniami, wyglądają smakowicie 🙂

    • Brenia
      30 października
      Odpowiedz

      Dziękuję i zachęcam do wypróbowania 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.