Sezon na pyszne, prawdziwe jagodzianki jest w pełni, ale niestety trwa krótko. Dlatego zachęcam do przygotowywania teraz pysznych, ciast i ciasteczek z jagodami; dopóki są świeże jagody. Na blogu jest już wersja tradycyjnych drożdżówek-jagodzianek, dlatego tym razem przygotowałam je nieco inaczej, posypane kruszonką.
Składniki:
4 ½ szklanki mąki
5 dag drożdży,
½ szklanki cukru,
1 szklanka mleka,
½ szklanki kefiru/maślanki
1 mały cukier waniliowy,
3 żółtka
Jagody świeże
Kruszonka:
2 łyżki masła,
3 łyżki cukru,
5 łyżek mąki
Wykonanie
W naczyniu z ciepłym mlekiem rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru, szczyptę soli, mieszamy i odstawiamy na chwilę aby zaczyn urósł ( około 15-20 minut).
Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka, cukier, cukier waniliowy i wyrośnięty zaczyn; następnie wszystko mieszamy około 10 min.
Gotowe ciasto rozwałkowujemy na średnio grubo, a następnie wykrawamy koła, które układamy do formy wyłożonej papierem. Jagody myjemy i suszymy. Na każdy placek nakładamy po łyżeczce jagód i odstawiamy aby wyrosło. W między czasie robimy kruszonkę- zagniatamy mąkę z masłem i cukrem. Kruszonkę nakładamy na ciastka i pieczemy w 180 stopniach ok. 20-30 minut. Po tym czasie wyjmujemy, studzimy.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz