Proste ale pyszne ciasto z nadzieniem z jabłek, pieczone bez formy. Galette to ciasto z różnymi dodatkami, w tym na słodko. U mnie dziś z szarą renetą, która jest doskonała na słodkie wypieki. Jest najlepsze jeszcze ciepłe z lodami waniliowymi lub karmelem.
Składniki 1 galette:
Ciasto:
200 g mąki pszennej tortowej,
110 g zimnego masła,
2 łyżki cukru trzcinowego,
Szczypta soli,
4 łyżki zimnej wody
4-5 jabłek szarej renety
1 łyżeczka cukru wanilinowego,
Cynamon
1 jajko do roztrzepania,
Wykonanie:
Przygotowujemy ciasto:
Masło musi być zimne.
Do mąki dodajemy masło pokrojone w małe kawałki, dodajemy cukier, sól, wodę zimna i wyrabiamy ciasto aż będzie jednolite.
Gotowe ciasto zawijamy w folię i dajemy na godzinę do lodówki.
W tym czasie przygotowujemy owoce.
Jabłka obieramy, myjemy i kroimy plasterki. Skrapiamy sokiem z cytryny.
Ciasto wyjmujemy, układamy na papierze do pieczenia. Przykrywamy drugim papierem i wałkujemy.
Na gotowe ciasto dajemy plasterki jabłek, zwijamy boki ciasta do środka.
Ciasto po bokach smarujemy rozbitym jakiem.
Wcześniej nagrzewamy piekarnik do 220 stopni.
Pieczemy w 220 stopniach 20-30 minut, aż ciasto będzie rumiane.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz