Galette z jabłkami

Proste ale pyszne ciasto z nadzieniem z jabłek,  pieczone bez formy. Galette to ciasto z różnymi dodatkami, w tym na słodko. U mnie dziś z szarą renetą, która jest doskonała na słodkie wypieki. Jest najlepsze jeszcze ciepłe z lodami waniliowymi lub karmelem. 


Składniki 1 galette:

Ciasto:
200 g mąki pszennej tortowej,
110 g zimnego masła,
2   łyżki cukru trzcinowego,
Szczypta soli,

4 łyżki zimnej wody

4-5 jabłek szarej renety

1 łyżeczka cukru wanilinowego,

Cynamon
1 jajko do roztrzepania,

Wykonanie:

Przygotowujemy ciasto:

Masło musi być zimne.

Do mąki dodajemy masło pokrojone w małe kawałki, dodajemy cukier, sól, wodę zimna i wyrabiamy ciasto aż będzie jednolite.
Gotowe ciasto zawijamy w folię i dajemy na godzinę do lodówki.
W tym czasie przygotowujemy owoce.

Jabłka obieramy, myjemy i kroimy  plasterki. Skrapiamy sokiem z cytryny.

Ciasto wyjmujemy, układamy na papierze do pieczenia. Przykrywamy drugim papierem i wałkujemy.
Na gotowe ciasto dajemy plasterki jabłek, zwijamy boki ciasta do środka.
Ciasto po bokach smarujemy rozbitym jakiem.

Wcześniej nagrzewamy piekarnik do 220 stopni.
Pieczemy w 220 stopniach 20-30 minut, aż ciasto będzie rumiane.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.