Naleśniki z farszem z pieczarek i cukinii zapiekane w sosie pomidorowym

Dla wielbicieli wytrawnych naleśników mam przepis na doskonałe, zapiekane w sosie pomidorowym naleśniki. Są dobre zarówno na obiad jak i na ciepłą kolację. Farsz z pieczarek, cukinii z dodatkiem fety i ziół jest aromatyczny i smakuje wybornie zapieczony z mozarellą.



Składniki na ciasto:

1  szklanka mąki pszennej,

1 szklanka  gazowanej  wody,

 ½ szklanki mleka,

2 jajka,

szczypta soli

Farsz:

1  mała  cukinia,

100 g pieczarek

Sól, pieprz,

1 mała cebula,

olej do smażenia

100 g  sera feta,

100 g startego sera mozarella,

Ser mozarella w kulce,

Łyżka pokrojonej świeżej natka pietruszki i koperku,

Sos:

150 ml passaty pomidorowej

Ząbek czosnku ,

Sól, pieprz

Wykonanie:

Ciasto na naleśniki.

Do miski wsypujemy mąkę,  sól, dodajemy  gazowaną  wodę, mleko, jajka. Wszystkie składniki wyrabiamy  około 4 min. Ciasto musi mieć konsystencje średnio  gęstej śmietany, więc w zależności od potrzeby dodać jeszcze mąki lub wody. Ciasto odstawiamy aby chwilę odpoczęło (przykrywamy miskę ściereczką).

W między czasie przygotowujemy farsz do naleśników.
Cukinie myjemy i  kroimy w talarki. Pieczarki myjemy i kroimy w paski.
Na patelnię dajemy olej, pokrojoną drobno cebulę  i podsmażamy chwilkę.  Dodajemy pokrojone pieczarki, cukinię i dusimy około 8 minut, doprawiamy solą, pieprzem i chwilę podsmażamy. Do podsmażonych warzyw dodajemy pokruszoną fetę, natkę pietruszki i koperek, mieszamy wszystko.

Przystępujemy do smażenia naleśników. Patelnię rozgrzewamy, natłuszczamy za pomocą ręcznika papierowego nasączonego olejem i za pomocą małej chochelki wlewamy porcję ciasta; smażymy z dwóch  stron.  Naleśniki są wtedy lekkie i nietłuste.
Przygotowujemy sos pomidorowy. W misce mieszamy passatę z solą, pieprzem,  wyciśniętym czosnkiem.

Na  naleśniki  nakładamy po łyżce farszu i plasterek mozzarelli,  zawijamy.

W naczyniu gdzie będziemy piec naleśniki dajemy sos pomidorowy i skrapiamy go oliwą. Układamy faszerowane naleśniki w naczyniu do pieczenia. Pieczemy w 190 stopniach około 30 minut. Po tym czasie posypujemy naleśniki startym serem mozarella i zapiekamy jeszcze 10 minut.


Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.