Przygotowanie takiej zupy nie wymaga wiele wysiłku, a jej smak jest po prostu rewelacyjny. Jest to moja ulubiona zupa, szczególnie w zimne jesienne czy też zimowe dni. Zupa cebulowa z grzankami zapiekanymi z serem świetnie rozgrzewa i odpręża, wprowadzając nas w prawdziwie francuski klimat. Polecam bo jest szybka w przygotowaniu a jak smakuje to już sami sprawdźcie.
Składniki:
5 cebul- różnych odmian ( cukrowa, zwykła, czerwona itd..),
wywar z jarzyn,
szklanka białego wina,
sól, pieprz, tymianek,
oliwa,
1 łyżka masła,
2 ząbki czosnku
Grzanki:
1 bagietka,
Ser mozarella,
Suszony tymianek
Wykonanie
Gotujemy wywar : do1 litra wody, dodajemy obrane i pokrojone warzywa a więc marchewkę, seler, pietruszkę, oraz por, gotujemy do momentu aż wszystko będzie miękkie (30 minut).
Cebule obieramy i kroimy w talarki, smażmy w garnku na oliwie i maśle do momentu aż się zeszkli (nie może się jednak zrumienić), następnie dodajemy wyciśnięty czosnek i chwilkę dusimy. Całość podlewamy winem i dusimy 5 minut; Dodajemy ugotowany wywar z jarzyn, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki suszonego tymianku i jeszcze 10 minut gotujemy.
W między czasie kroimy bagietkę, skrapiamy oliwą i posypujemy odrobiną tymianku, nakładamy starty ser mozarella (lub jakiś pikantny) i zapiekamy w piekarniku aż ser się stopi.
Zupę wlewamy do misek i podajemy z gorącymi grzankami.
Pani kochana, wrzuciłabyś więcej przepisów na jakieś fajne suróweczki 🙂
🙂 Dobrze, coś z tym zrobimy …