Gdy za oknem deszcz i szaruga, tak jak dzisiaj to najlepiej zrobić rodzinie, szczególnie dzieciom naleśniki z dodatkiem sera i truskawek. Tym razem proponuję dać serek ricotta, który jest delikatny, kremowy i z wanilią smakuje wybornie. Truskawki też już są na straganach więc będą idealnie pasować do takich naleśników.
Takie naleśniki będą dobre zarówno na śniadanie, obiad lub na deser. Posypane lekko słonymi pistacjami dopełniają smak są przepyszne. Oczywiście mogą być bez pistacji, tylko posypane cukrem pudrem.
Składniki dla 4 osób
Składniki na ciasto:
1 szklanka mąki pszennej tortowej,
szczypta soli,
1/2 szklanki gazowanej wody,
1szklanka mleka,
2 jajka
Truskawki, pistacje
farsz:
200 g serka ricotta,
1 1/2 – 2 łyżki cukru pudru,
ziarenka wanilii
Wykonanie:
Przygotowujemy ciasto na naleśniki.
Do jednego naczynia wsypujemy mąkę, sól, gazowaną wodę, mleko, jajka. Wyrabiamy ciasto mikserem lub trzepaczką około 5 min. Ciasto musi mieć konsystencje lekko gęstej śmietany, więc w zależności od potrzeby dodajemy jeszcze mąki lub mleka.
Wszystkie składniki na farsz mieszamy w misce. W zależności od tego jak słodkie lubimy naleśniki można dodać jeszcze trochę cukru.
Na patelni smażymy cienkie naleśniki. Ja smażę na patelni, którą smaruję lekko olejem ( ręcznik papierowy lekko natłuszczam i tym smaruję). Naleśniki są wtedy lekkie i nietłuste.
Truskawki myjemy i kroimy na plasterki.
Następnie na każdy naleśnik nakładamy farsz z serka, na środek dajemy kawałki truskawek ( jak kto lubi; ja daję 2 płaskie łyżki) i zawijamy w rulon.
Naleśniki posypujemy cukrem pudrem i kawałkami pistacji lekko słonych.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz