Gołąbki z młodej kapusty z farszem z komosy ryżowej i warzyw

Młoda kapusta to wyjątkowy smak. Czekamy cały rok na nią bo tylko chwilę jest młoda, delikatna i ma ten wyjątkowy smak. U mnie kapusta jest jednym z ulubionych warzyw i to zarówno młoda, potem już normalna i oczywiście kiszona.
Dzisiaj mam dla Was rarytas z młodej kapusty czyli gołąbki. Nadzienie zrobiłam z komosy ryżowej ale równie dobrze może być ryż lub jakaś kasza.  Do tego dałam warzywa, które były resztkami w lodówce i szkoda było aby się zmarnowały. Możecie tu dowolnie dodawać ulubione warzywa. Wcześniej je podsmażyłam na patelni. Zwinięte gotowałam tym razem na dużej patelni, w aromatycznym sosie pomidorowym.
Doskonałe. Nawet jeśli wymagają chwili czasu na przygotowanie to warto bo są przepyszne.

Składniki dla 3-4 osób

1 główka młodej kapusty,

Około 1 szklanki komosy ryżowej,

1 cebula,

2 łyżki masła,

4 łyżki oliwy,

1 marchew,

mała cukinia,

papryka,

2 gałązki selera naciowego,

kawałek papryczki chilli,

Pęczek koperku

Składniki na sos pomidorowy:

250 ml sosu pomidorowego w kartoniku,

sól, pieprz do smaku, chilli w proszku,

Łyżka suszonego tymianku,

Sos sojowy,

łyżka mąki ziemniaczanej,

Wykonanie

Z kapusty usuwamy rozchylające się, zabrudzone lub uszkodzone zewnętrzne liście. Kapustę myjemy. Ostrym spiczastym nożem wycinamy z główki głąb, wkładamy do garnka z zagotowaną i posoloną wodą, wycięciem do dna.  Młoda kapusta jest miękka więc  nie wymaga długiego gotowania, gotujemy  ją z jednej strony około 5 min pod pokrywką  i około 5 min z drugiej strony. Systematycznie kolejno zdejmujemy zblanszowane liście. Wodę z gotowania zostawiamy.

Komosę ryżową  płuczemy a następnie gotujemy w 1 1/2 szklanki wody na wolnym ogniu razem z liściem laurowym, zielem angielskim, mieszając ją często około 12 minut. Odstawiamy i przykrywamy.

Na patelni roztapiamy masło i oliwę, dodajemy pokrojoną drobno cebulę i dusimy 2 minuty. Następnie dodajemy startą na grubych oczkach marchew, pokrojoną w kostkę cukinię, paprykę, chilli i seler,  mieszamy i smażymy 5 minut  Dodajemy ugotowaną komosę, pokrojony drobno koperek, mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem.

Przystępujemy do przygotowywania gołąbków.

Na dno garnka gdzie będziemy gotować gołąbki układamy gorsze i malutkie liście ugotowanej kapusty. Porcje przygotowanej komosy z warzywami zawijamy w przestudzone liście kapusty i układamy ściśle w rondlu. Zalewamy szklanką wody z gotowanej kapusty i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około 30 minut. Nie mieszamy.

Przygotowujemy sos.
W misce mieszamy szklankę wody z gotowanej kapusty, dodajemy sos pomidorowy, sól, pieprz, odrobinę chilli, łyżkę sosu sojowego, tymianek, łyżkę mąki ziemniaczanej, łyżkę pokrojonego koperku i dokładnie wszystko mieszamy. Wlewamy do gołąbków, potrząsamy delikatnie garnkiem z gołąbkami aby sos równomiernie się rozprowadził. Gotujemy jeszcze około 10 minut.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.