Dyniowe lane kluseczki z sosem z podgrzybków

Kto nie lubi domowych kluseczek ?? Na samą myśl ślinka cieknie. Teraz można je zrobić z dodatkiem pure z dyni więc dodatkowo będą kolorowe ale nadal przepyszne.
Moje były z sosem z podgrzybków ale równie dobre będą z sosem pieczarkowym lub mięsnym.

Składniki  na kluseczki :

200 g mąki pszennej,

3 łyżki pure z dyni ( Hokkaido),

60 g startego parmezanu,

2 jajka,

100 ml mleka,

sól, pieprz

Sos z podgrzybków:

1/2 kg podgrzybków,

1 cebula,

Sól, pieprz,

100 ml śmietany 18%,

1 łyżka masła

Wykonanie:

Przygotowujemy sos z podgrzybków.

Grzyby czyścimy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelnię dajemy masło i podsmażamy pokrojoną  w kostkę cebulę.  Po chwili dodajemy grzyby i smażymy na małym ogniu około 5 minut. Dodajemy 1/2 szklanki wody i gotujemy około 10 minut. Na koniec dodajemy śmietanę, zagotowujemy i doprawiamy całość solą i pieprzem.

Przygotowujemy kluseczki.

Do miski dajemy dobrze  pure z dyni, dodajemy mąkę, jajka, mleko, parmezan, sól, pieprz i mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję dość rzadką – tak żeby można było nabrać je na łyżkę na lane kluseczki – można dodać 2-3 łyżki wody jeśli jest zbyt zbite.

W garnku gotujemy wodę z solą i jak zacznie wrzeć, wkładamy kluseczki. Ja robiłam to tak, że nakładałam na łyżeczkę zamoczoną w wodzie małą porcję ciasta, następnie drugą łyżeczką, również zamoczoną w wodzie formowałam kluseczki . Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy aż wypłyną na powierzchnię około 1 minuty, wyjmujemy łyżką cedzakową i  układamy na półmisku.

Podajemy z sosem z podgrzybków i posypujemy natką pietruszki

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.