Młode, pieczone ziemniaki w sosie gorgonzola

Czasami są takie nieoczywiste smaki i połączenia, że aż trudno uwierzyć, że smakują jak milion dolarów. Młode ziemniaki są doskonałe, jadam je w najprostszej wersji czyli z podsmażoną cebulką i kefirem lub z sadzonym jajkiem i zsiadłym mlekiem .
Tą wersję jadłam ostatnio  w restauracji na kolacji z przyjaciółką. Wierzcie mi to jest coś przepysznego. Nie wiem do końca co było jeszcze w sosie, który na pewno smakował gorgonzolą. Zrobiłam swoją wersję i było to też pyszne.
Spróbujcie koniecznie dopóki są młode ziemniaki.


Składniki:

Kilka  młodych  ziemniaków – małych

1 czerwona cebula,

100 g sera gorgonzola,

Szklanka śmietany 12 %

Sól, pieprz,

Świeży koperek,

Oliwa,

Wykonanie

Ziemniaki dokładnie myjemy wręcz solidnie szorujemy, zalewamy wodą, którą solimy   a następnie gotujemy w mundurkach około 10 minut.

Podgotowane i wystudzone trochę ziemniaki przekładamy do naczynia gdzie będziemy piec, polewamy oliwą, doprawiamy solą  i pieczemy w 200 stopniach 20 – 30 minut – do miękkości.
W między czasie przygotowujemy sos.
Na patelnię dajemy pokruszony ser gorgonzola, śmietanę i zagotowujemy razem, mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem.
Ciepły sos z gorgonzoli przekładamy do miski, dodajemy upieczone ziemniaki, pokrojoną w piórka cebulę, koperek i zajadamy.
Doskonałym dodatkiem będzie prosta sałatka z pomidorów i cebulki.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.