Bardzo włoskie i bardzo pyszne, małe pierożki zwane ravioli. Najlepsze są zrobione w domu, ze świeżego ciasta z farszem ze szpinaku, dyni, mięsa lub tak jak u mnie z gorgonzolą.
Do tego zrobiłam aromatyczny sos pomidorowy i poczułam sie przez chwilę w słonecznej Italii.
Zachęcam do zrobienia bo te domowe są najlepsze.
Składniki na ciasto:
200 g mąki pszennej,
4 żółtka,
1 łyżka oliwy,
½ łyżeczki soli,
1-4 łyżki wody
Składniki na farsz:
150 g sera gorgonzola,
starty parmezan do posypania
Sos pomidorowo-bazyliowy:
1 puszka pomidorów krojonych,
2 ząbki czosnku,
1 mała cebula,
pęczek świeżej bazylii,
sól, pieprz
Wykonanie:
Na stolnicy przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, sól, oliwę i wyrabiamy ciasto w ten sposób, że od środka nożem zarabiamy sukcesywnie żółtka i mąkę. Możemy dodać 1-4 łyżki wody i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ścierką i zostawiamy aby odpoczęło minimum pół godziny.
Przygotowujemy sos:
W garnku na oliwie podsmażamy na wolnym ogniu pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy pokrojony w kostkę czosnek. Następnie dodajemy pomidory i pokrojoną bazylię, doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy 10 minut.
Ciasto dzielimy na 4 części i rozwałkowujemy ( cieniutko) na prostokąty. Układamy kawałki sera gorgonzola na jednym prostokącie w odległości 2-3 cm i smarujemy brzegi białkiem. Nakładamy na to drugie ciasto i dociskamy brzegi. Radełkiem kroimy kwadraty pomiędzy serem. Podobnie robimy z drugą partią ciasta.
Do większego garnka wlewamy wodę, zagotowujemy, wrzucamy pierożki i gotujemy około 3 minuty od momentu jak wypłyną na wierzch.
Ravioli wykładamy na talerz, dajemy sos i posypujemy startym parmezanem.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz