Czasami przychodzi chęć na domowe burgery, takie z dobrym wołowym mięsem. Nie jem mięsa często, raczej sporadycznie. Ale jak przyjdzie chęć na coś z mięsa, to kupuję dobre, sprawdzone mięso i przygotowuję danie z mięsem.
Dzisiaj przepis na bułeczki do burgerów bo jak przyszła ochota na burgery, to bułeczki też musiały być zrobione w domu. Są piękne, smaczne i idealne do burgerów.
Składniki – na 8 sztuk
2 ½ szklanki mąki pszennej,
50 g świeżych drożdży,
1 łyżeczka soli,
2 łyżki cukru,
250 ml ciepłego mleka,
1 jajko,
1 żółtko,
3 łyżki masła,
Ziarna sezamu,
Wykonanie
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, cukier i mieszamy.
Przygotowujemy zaczyn. Mleko delikatnie podgrzewamy, dodajemy drożdże, łyżkę mąki, 1/2 łyżeczki cukru i mieszamy dokładnie, do rozpuszczenia drożdży. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia.
Masło roztapiamy i zostawiamy do wystudzenia.
Do mąki dodajemy wyrośnięty zaczyn, jajko, żółtko i mieszamy około 3 minut. Dodajemy wystudzone masło i wszystko wyrabiamy dokładnie ( około 10 minut) aby ciasto było elastyczne.
Gotowe przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu aby wyrosło ( około 50 minut).
Jak ciasto wyrośnie wykładamy je na stolnicę podsypaną mąką i chwilkę jeszcze wyrabiamy. Z ciasta wyrabiamy kulę, rozpłaszczamy ją ( około 8 sztuk).
Kuleczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy jeszcze około 30-40 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik wcześniej nagrzewamy do 200 stopni.
W misce mieszamy widelcem żółtko i mleko.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy żółtkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w piekarniku około 15 minut aż będą miały złoty kolor.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz