Doskonała przekąska dla gości lub pyszne, ciepłe danie dla rodziny. Jedną z rzeczy kulinarnych, którą mam zazwyczaj w zapasie, to są tortille. Kupuję je w wersji kukurydzianej lub pszennej w sklepie Kuchnie Świata. Jak wracam późno z pracy i mam ochotę na szybką, ciepłą kolację, to robię różne dania z tortilli. Dodaję do nich, to co mam w lodówce, zazwyczaj są to warzywa i ser mozarella. Jak mi coś zostaje, to zabieram na drugi dzień do pracy.
Dzisiaj propozycja na takie danie z tortillą, gdzie mamy wcześniej zapieczone warzywa i szpinak. Znakomita, lekka i smaczna przekąska.
Składniki
4 kukurydziane tortille
20 dag startego sera mozarella,
1 papryka,
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku,
1 mała cukinia
1 mały bakłażan,
Łyżeczka suszonego tymianku,
100 g świeżego szpinaku,
5-6 pieczarek,
Sól, pieprz,
Sos:
Łyżka majonezu,
Łyżka ketchupu pikantnego,
3 łyżki jogurtu gęstego,
Sól, pieprz
Wykonanie:
Bakłażana myjemy, kroimy w plastry i solimy. Zostawiamy chwilę a następnie ręcznikiem papierowym ścieramy sok z kawałków.
Warzywa ( cukinię, paprykę, pieczarki) myjemy, kroimy w plasterki, dodajemy czosnek, bakłażan, posypujemy solą, pieprzem, tymiankiem i polewamy oliwą. Pieczemy 20 minut w nagrzanym do 190 stopni piekarniku.
Szpinak myjemy i suszymy. Cebulę obieramy i kroimy w talarki.
Na tortillę dajemy starty ser mozarella, na to wykładamy porcję szpinaku, na to dajemy warzywa, cebulę i posypujemy znowu serem mozarella.
Na wierzch kładziemy drugą tortillę. Całość grillujemy na patelni grillowej z obu stron, wykładamy na talerz i kroimy na 6 trójkątów. Tak samo postępujemy z drugą porcją tortilli.
Składniki na sos mieszamy w misce.
Podajemy z sosem majonezowo-ketchupowym.
Pyszności! Polecam zrobić w domu!