Filety z kurczaka w kremowym sosie, ze szparagami i suszonymi pomidorami..Proste, sezonowe danie, które świetnie sprawdzi się także na niedzielny obiad. Trzeba korzystać póki mamy pyszne świeże szparagi. Bardzo żałuję, że sezon na nie nie trwa zbyt długo.
Składniki:
2-3 piersi z kurczaka
pęczek szparagów
10 suszonych pomidorów
3 plastry boczku
1 szklanka śmietanki 30-36%
1/2 szklanki bulionu
1 łyżka masła
papryka w proszku słodka
kurkuma
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
Wykonanie:
Kurczaka doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i papryką w proszku, nacieramy czosnkiem i delikatnie skrapiamy oliwą. Odstawiamy do zamarynowania na co najmniej pół godziny.
Szparagi gotujemy. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.
Masło roztapiamy na patelni, filety z kurczaka smażymy po ok 3-4 minuty z każdej strony. Po tym czasie wlewamy bulion i na małym ogniu gotujemy obracając filety ponownie po ok 3 minutach. Na patelnię wlewamy śmietankę, zagotowujemy. Gotujemy przez ok 10 min przewracając mięso od czasu do czasu. W międzyczasie dodajemy do sosu pokrojone w paski suszone pomidory oraz ugotowane szparagi.
Gotowe mięso podsypujemy boczkiem, podajemy np. z ryżem.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz