Jest to mój idealny zestaw makaronowy . Tagliatelle kupuję świeże w Lidlu, do tego świeże szparagi z Gospodarstwa Majlertów, ulubiony ser gorgonzola i ulubiona chilli. Dopełniają tego świeże i aromatyczne liście kolendry.
Jeśli też lubicie te składniki, to zachęcam do zrobienia takiego makaronowego obiadu. Pycha…
Składniki na 2 porcje:
Opakowanie makaronu tagliatelle,
6 – 7 zielonych szparagów,
100 g sera gorgonzola,
4 ząbki czosnku,
1 papryczka chilli,
Kilka listków świeżej kolendry,
3 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku,
kilka łyżek tartego parmezanu
Przygotowanie:
Zielone szparagi myjemy, zdrewniałe końcówki odkrawamy i kroimy na mniejsze kawałki. Listki kolendry myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, chilli pokrojone w plasterki, pokrojone szparagi i dusimy 4 minuty. Na koniec dajemy gorgonzolę i podgrzewamy aż ser się rozpuści.
W między czasie gotujemy makaron, zgodnie z przepisem na opakowaniu i odcedzamy.
Gotowy makaron dajemy na patelnię z warzywami, dodajemy kolendrę i mieszamy aby wszystkie składniki się połączyły.
Następnie gorący jeszcze makaron wykładamy na talerz, dodajemy jeszcze listki kolendry i posypujemy startym parmezanem.
Wyglada przepysznie!
🙂 … i smakuje wybornie Natalio 🙂