Tarta z kremem waniliowym i gruszkami

 

 Szybka, pyszna i bardzo efektowna tarta. Przygotowałam ją na imprezę w Rysinach, w klimacie jesiennym. Wszystkim bardzo posmakowała i zniknęła 'w sekundę’ 🙂 Wam również ją polecam na jakiś niedzielny, jesienny deser.

 

 dsc_0450

Przepis na ciasto – forma 21/26

3 żółtka,

2 szklanki mąki pszennej,

1/2 kostki masła,

Łyżka cukru pudru,

2 łyżki mleka,

Gruszki

Krem waniliowy

330 g słodkiej  śmietany – 12 %,

250 g serka mascarpone,

1 cukier waniliowy,

3 łyżki cukru pudru,

2 łyżki mąki ziemniaczanej

3 jajka,

110 g gorzkiej czekolady

Wykonanie

Przygotowujemy ciasto.

Do jednego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy masło ( schłodzone), żółtka, cukier i nożem siekamy wszystkie składniki. Wlewamy trochę mleka – 1 lub 2 łyżki  – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiamy dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawiamy na 1/2 godz. do lodówki.

Przygotowujemy krem.

Do miski dajemy śmietanę i ubijamy; następnie dodajemy  cukier puder, serek mascarpone, jajka i ubijamy delikatnie. Na koniec dodajemy mąkę i wszystko dobrze mieszamy.

Formę na tartę smarujemy masłem i wykładamy na nią ciasto.

Gruszki myjemy i obieramy.

Następnie wlewamy na ciasto krem waniliowy i dodajemy całe gruszki.

 Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, wkładamy ciasto do gorącego piekarnika i pieczemy około 30 min.

Po wyjęciu ciasta z piekarnika należy odczekać, aby dobrze przestygło i krem się ściął. Czekoladę roztapiamy na parze i polewamy gruszki.

 dsc_0470 dsc_0449

Print Friendly, PDF & Email

Jeden komentarz

  1. aga
    8 listopada
    Odpowiedz

    mam pytnie
    jak sie robi krem to napisane jest ze ubijamy smietane nie rozumiem tego jak ja ubić ona jest przeciez juz gestawa?????

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.