Kto z Was nie lubi sobie czasem dogodzić słodkim śniadaniem? Ja tak mam, zwłaszcza gdy pogoda za oknem nie zachęca do działania 🙂
Takie naleśniki mogą być pysznym śniadaniem, ale sprawdzą się również na obiad. Karmelizowana gruszka, płatki migdałów i cieniutkie ciasto naleśnikowe.. Bajka 🙂
Smacznego!
Składniki na 4 porcje
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej,
1/3 szklanki gazowanej wody,
1/3 szklanki mleka,
2 jajka,
Szczypta soli
Karmelizowane gruszki
4 gruszki – ja miałam dość duże- konferencje,
3 łyżki miodu,
1 ½ łyżki masła,
Płatki migdałów,
Jogurt naturalny
Wykonanie:
Przygotowujemy naleśniki.
Do jednego naczynia wsypujemy mąkę, gazowaną wodę, mleko, sól, jajka. Wyrabiamy ciasto mikserem lub trzepaczką około 5 min. Ciasto musi mieć konsystencje gęstej śmietany, więc w zależności od potrzeby dodać jeszcze mąki lub wody. Następnie na patelni smażymy cienkie naleśniki.
Gruszki myjemy, obieramy i kroimy na podłużne kawałki. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy miód i gruszki – mieszamy i chwilę smażymy, mieszając od czasu do czasu.
Na każdy naleśnik nakładamy karmelizowane gruszki, posypujemy płatkami migdałów, dodajemy po łyżce jogurtu naturalnego i polewamy sosem z patelni ( maślano – miodowym).
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz