Tatar po żydowsku – z wątróbki

Jest to ciekawa smakowo  i prosta w wykonaniu kompozycja. W sam raz na przystawkę, także do konsumpcji z ” czymś mocniejszym”.  Taka wersja tatara zadziwi nawet kapryśnych gości .

Tatar po żydowsku - z wątróbki Składniki: 60 dag wątróbki drobiowej, 6 jaj na twardo, 4 ząbki czosnku, 2 cebule, 2 kwaśne jabłka, tłuszcz gęsi – 10 gramów – tak jest w wersji oryginalnej, ale ja do smażenia użyłam zwykłego oleju, można oleju ze smalcem majeranek , sól, pieprz, przyprawa pikantna Wykonanie

Wątrobę oczyszczamy  z tłuszczu i włókien, ja dodatkowo moczę przez pól godziny w  mleku.  Dzięki temu traci ona swoją gorycz. Następnie obsmażamy wątróbkę ze wszystkich stron i dodajemy plastry cebuli, pokrojone w kostkę jabłko i czosnek zgnieciony z solą. Przyprawiamy majerankiem i dusimy pod  przykryciem około 15 minut. Ja pod koniec smażenia dodałam  łyżeczkę sosu balsamico.

Po wystygnięciu siekamy w drobną kostkę wątróbkę, usmażoną z cebulą  i  jabłkiem,   mieszamy z ugotowanymi na twardo i posiekanymi w kostkę jajkami. Doprawiamy solą, pieprzem, można też  dodać mieszankę  ostrych przypraw.

Trzymamy w lodówce godzinę. Podajemy z ciemnym chlebem. Do tego kieliszek zimnej wódeczki. Bez wódeczki też pyszne.??

Tatar po żydowsku - z wątróbki Tatar po żydowsku - z wątróbki

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.